21/09/2024
11.4 C
Novi Pazar

Svetionik: Literarni konkurs na temu “Poslanik u mom srcu” i ove godine

Literarni konkurs na temu “Poslanik u mom srcu” NVO „Svetionik“ i ove godine tradicionalno organizuje u mjesecu kada je rođen hazreti Muhammed alejhi selam, neka je mir i spas na njega i porodicu njegovu, čiji je život i danas inspiracija mnogima širom svijeta.

IZVOR:behar.tv

Ovaj konkurs, koji je aktivnost u okviru istoimene manifestacije, do sada bio realizovan i pod različitim nazivima, kao što su “Pismo Poslaniku a.s.”, “Život Poslanika s.a.v.s” i slično, a prijave na ovogodišnji konkurs će se primati do 3. oktobra 2024. godine.

Iz „Svetionika“ naglašavaju da ovogodišnja tema može obuhvatiti pisanje i o svim dosadašnjim temama, ali i druge koje su usko vezane sa za Poslanikom alejhi selam.

Od uslova za konkurs istakli su da pravo na učešće imaju svi autori bez obzira na zemlju porijekla, bez određene starosne granice, a radovi moraju biti autorska djela koja nisu ranije nigdje objavljena.

Tekst ne smije biti duži od dvije strane (1500 riječi), te svaki autor može učestvovati sa jednim ili više radova, u jednoj ili više kategorija, a rad slati u word dokumentu u suprotnom rad neće biti priznat.

Iz Svetionika su predvidjeli i nagrade za prvo mjesto je 500 €, za drugo mjesto je 200 €, a za treće 100 €, te uz rad treba poslati i kraću biografiju autora.

Ove godine Mevlud, rođenje posljednjeg Allahovog Poslanika Muhameda s.a.v.s. 12.  Rebiul-ewwel-a, muslimani u Sandžaku obilježavaju 15. septembra 2024. godine,  tokom ovih dana brojne su manifestacije kojima se obilježava ovaj značajan datum.

Učenja mevluda ukorijenjena na našem prostoru. Ona je i danas veoma živa, a Bošnjaci mevlud uče ne samo u danima rođenja Muhammeda, a. s., već i u drugim svečanim prilikama kakve su rođenje, useljenje u kuću i slično. Sve su te prilike služile Bošnjacima kako bi iznova iskazali svoju ljubav prema Poslaniku, a. s.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime