08/10/2024
13.4 C
Novi Pazar

Akcija za zaštitu rijeka u Prijepolju: Poziv građanima

U subotu, 28. septembra, građani Prijepolja pozvani su da se pridruže važnoj akciji zaštite rijeka, koja će se održati ispred zgrade Muzeja od 8h do 11h. Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o potrebi zaštite lokalnih rijeka i zabrani izgradnje mini hidroelektrana (MHE) na ovom području.

IZVOR:TAKT

Tokom akcije, posjetioci će imati priliku da se informišu o aktuelnim naporima zaštite rijeke Ratajske, koja se trenutno suočava s prijetnjama od izgradnje MHE. Osim toga, biće riječi o negativnim posljedicama MHE na biljni i životinjski svijet, sa posebnim naglaskom na zaštićene vrste koje su ugrožene ovim projektima.

Organizatori pozivaju građane da postavljaju pitanja i razmjenjuju mišljenja. Pripremljeni su i simbolični pokloni, poput cegera i bedževa s logotipom akcije, koji će biti podijeljeni učesnicima. Također, građani će moći da napišu poruke opštinskim vlastima na razglednicama s motivima uništene rijeke Gračanice, čime će dodatno izraziti svoje nezadovoljstvo i zahtjev za zaštitu prirode.

U ponedjeljak, 30. septembra, organizatori će predati zvaničan zahtjev za potpunu zabranu izgradnje MHE na teritoriji opštine Prijepolje. Svakom odborniku u Skupštini opštine, članovima Opštinskog vijeća i predsjedniku opštine biće uručeni primjerci ovog zahtjeva, s ciljem da ih obavijeste o načinima na koje se može obezbijediti zaštita lokalnih rijeka.

Ova aktivnost se realizira u okviru projekta “EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”, uz podršku Evropske unije, a organizatori se zahvaljuju Beogradskoj otvorenoj školi, Svetioniku, EU u Srbiji i Užičkom centru za prava deteta – UCPD.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime