18/10/2024
17.8 C
Novi Pazar

Beogradski džez festival od 24. do 28. oktobra

Beogradski džez festival, pod sloganom "Džez nasleđe" (Jazz Legacy) biće održan od 24. do 28. oktobra, najavil isu danas organizatori.

IZVOR:Beta

Najstarija i međunarodno najistaknutija domaća džez manifestacija, ove godine slavi 40. rođendan, a publiku očekuju nastupi umetnika iz zemlje i sveta, novi muzički projekti i evociranje uspomena na najznačajnije momente u istoriji manifestacije, rečeno je na konferenciji za novinare u Domu omladine.

Na otvaranju 24. oktobra nastupiće Big Band RTS i dirigent, pijanista i aranžer Alan Brodbent, sa programom “From Newport to Belgrade” koji je zamišljen kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana.

Iste večeri, premijerno u Beogradu, nastupiće vodeća svetska džez pevačica današnjice, američka diva Sesil Meklorin Salvant, dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album.

Ovogodišnji samit džez 28. oktobra, takođe u MTS dvorani, zaokružiće velika premijera jer u Srbiju konačno dolazi Bil Frizel, dok će finalni koncert izvesti sastav “Buena Vista All Stars” sa programom “One night in Havana”.

Program u Domu omladine Beograda zamišljen je kao evociranje uspomena na najsvetlije dane manifestacije od njenog obnavljanja 2005. a  među 12 koncerata njih deset će izvesti umetnici koji su obeležili neka od prethodnih izdanja – Džejson Moran, Anat Coen, Đanluka Petrela, i Rudreš Mahantapa,

Nastupiće, kako je najavljeno i Emil Parizijen, “Kompost 3”, Rodrigo Amado, Kris Dejvis, Danijel Erdman i Teo Sekaldi.

Premijerna gostovanja imaće Džejms Karter i mladi brazilski sastav Quartabe, dok će sećanje na srpske džez ikone prirediti ansambl “Serbian All Stars”, sastavljen od srpskih džezera mlađe i srednje generacije, u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda, pokrovitelj je Grad Beograda a podržali su ga Italijanski institut u Beogradu, ambasada Portugala i Institut Kamoeš,  Francuski institut u Srbiji; Austrijski kulturni forum, a mbasada Izraela, Muzička produkcija RTS i Turistička organizacija Srbije.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime