18/10/2024
14.5 C
Novi Pazar

Promvisana knjiga „Ulema Sandžaka – od Berlinskog kongresa do raspada SFR Jugoslavije (1878-1990)“

Bošnjačko nacionalno vijeće je 16. oktobra 2024. godine organiziralo promociju knjige „Ulema Sandžaka - od Berlinskog kongresa do raspada SFR Jugoslavije (1878-1990)“, autora dr. Nadira Dacića.

Ova knjiga predstavlja značajnu zbirku biografija uleme Sandžaka, posvećenu očuvanju identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka. Ova opsežna knjiga, koja se prostire na više od pet stotina stranica, istražuje život i rad uleme koja je, u teškim uslovima, predano služila svojoj vjeri i narodu.

Dr. Dacić je kroz različite izvore, uključujući službeničke listove i sjećanja potomaka, prikupio informacije o alima koji su obavljali različite uloge unutar Islamske zajednice. Autor ističe da je cilj knjige da se očuva uspomena na ulemu i njihov doprinos bošnjačkom identitetu.

Promocija je organizovana u okviru obilježavanja Dana samoopredjeljenja, dana od posebnog značaja za Bošnjake, koji se odnosi na referendume o autonomiji Sandžaka. O važnosti knjige govorili su i Faruk Dizdarević, prof. dr. Sait Kačapor i Kasim efendija Dervišević.

Knjiga je objavljena u suizdavaštvu s Bošnjačkim nacionalnim vijećem, a njen značaj dodatno naglašava činjenica da su građani Sandžaka kroz historiju više puta iskazali svoje težnje za političkom i teritorijalnom autonomijom. Ova publikacija dolazi kao važan korak u očuvanju bošnjačke kulturne baštine i identiteta.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime