18/10/2024
14.5 C
Novi Pazar

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu u slučaju protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, koji je optužen za silovanje i nedozvoljene polne radnje nad devojkama koje su pohađale časove glume. Kampanja simbolično nosi naziv 1236 dana, što predstavlja broj dana koliko ovih 15 devojaka čekaju presudu.

Profesori, pevači, glumci, sportisti, influenseri i mnoge druge uticajne ličnosti ujedinili su se kako bi pružili podršku devojkama koje čekaju na presudu optuženom već 1236 dana. Video, koji je objavljen na Instagramu, prikazuje brojne javne ličnosti, među kojima su Seka Aleksić, Milica Mandić, Sara Jo, Aleksandar Radojilić, Vesna Stanojević, Nataša Bekvalac i Mihail Dudaš. U njemu, učesnici kampanje naglas čitaju i pokazuju pitanja koja su postavljana svakog ročišta od strane advokata optuženog devojkama koje su svedočile i govorile o svojim traumatičnim iskustvima.

„Ovaj video pokazuje surovu stvarnost – zastrašujuća pitanja koja im je tokom svakog ročišta postavljao advokat optuženog. Na taj način, posle svakog ročišta, devojke su naterane da ponovo oživljavljavaju najdublja i najbolnija sećanja, i to u prisustvu porodice, prijatelja i celokupne javnosti. Od njih 15, sedam prolazi kroz sudski proces“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Samo neka od pitanja koja se navode u videu, a koja su postavljana devojkama na ročištima su:

Zašto niste snažno stegli zube da sprečite da vam gurne jezik u usta?

Koliki on to jezik ima kad ste ga uz navodno protivljenje osetili duboko u grlu?

Jeste li vi nekada u životu videli kako izgleda silovanje?

Jeste li zatvorili usta kada je on vašu glavu privukao svom polom organu?

„Kampanja nazvana 1236 dana ima za cilj da osnaži javnost i utiče na pozitivne promene u društvu. Ovaj simboličan naziv predstavlja broj dana koji je prošao od momenta prijave, do poslednjeg ročišta, na kojem i dalje nije donesena presuda. Pre lansiranja samog videa, postavljeni su bilbordi koji su intrigirali Beograđane sedam dana, a na kojima su se odbrojavali dani do još jednog ročišta u nizu koje nije urodilo plodom“, navodi se u saopštenju. „Postavljali su pitanja na koja ne možemo i ne želimo da zamislimo, da ikada odgovaraju naše sestre, ćerke, majke ili devojke.“

Zajednička poruka svih učesnika objavljena na Instagram profilu 123.6dana je sledeća: „Hajde da nam bude važno, ne dozvolimo da žrtve prolaze kroz dodatnu traumatizaciju na sudu”. Nažalost, ova kampanja je još jedan podsetnik na poziciju žrtava nasilja u pravnom sistemu Srbije, kao i činjenicu koliko taj sistem sporo, i neefikasno funkcioniše, čime staje u odbranu nasilnika, a ne žrtava.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime