18/10/2024
10.3 C
Novi Pazar

Novopazarac Mirza Redžepagić dobitnik ordena od španjolskog kralja

Mirza Redžepagić, akademski muzičar, dobitnik je ordena za promociju španske kulture kroz muziku, a koji dodjeljuje kralj Filipe VI.

Orden mu je uručila ambasadorka Španije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Teresa Lizaranzu, a on je, kako kaže, posebno sretan što je njegov rad i ljubav prema flamenko muzici i kulturi Španije vidljiv.

“Nagrada je pečat priznanja za moje, evo već, 12 godina aktivno djelovanje kao umjetnika koji je inspirisan muzikom Španije i posebna je čast dobiti ovakvo, najveće priznanje, od strane Kralja Španije za svoj umjetnički rad”, kazao je Mirza za taktinfo.

Ovaj orden do sada su dobili mnogi, kako španski, tako i strani državljani, a Mirza je prvi iz Novog Pazara koji je laureat ovog ordena.


Mirza Redžepagić započeo je svoju muzičku karijeru svirajući klasičnu gitaru, završivši osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Alexandera Swetea, gdje je diplomirao s najvećom ocjenom. Vođen strašću za španskom muzikom i flamenkom, usavršavao se u Granadi kod gitarskih majstora kao što su Juan Habichuela, Jorge el Pisao i Rubén Campos.

Godine 2015. specijalizirao se za gitaru i flamenko umjetnost, kao stipendista Španskog udruženja flamenko gitare (AEGF), u Madridu pod mentorstvom poznatog gitariste i profesora José Delune. 2023. godine magistrirao je na odsjeku za Savremenu muziku i produkciju na prestižnom Berklee College of Music u Valenciji. Od 2017. godine radi kao profesor flamenko gitare i predstavnik AEGF-a za balkanske zemlje.

Mirza je vrlo aktivan kao kompozitor, izvođač i producent i radi djela inspirisana španskom muzikom koju kombinuje sa sopstvenim kulturnim naslijeđem i savremenom muzikom, predstavljajući je uspješno kroz koncerte širom Evrope. Takođe je i jedan od osnivača World Music Festa ZEMAN koji se održava u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime