22/10/2024
8.4 C
Novi Pazar

Protesti protiv litijuma i u Prijepolju: Rudnika neće biti

Protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i kompanije "Rio Tinto" održani su večeras u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, čime su nakon pauze od devet dana nastavljene demonstracije koje se održavaju širom Srbije u organizaciji lokalnih ekoloških udruženja.

Građani su, kako je preneo portal N1, poručili su da “rudnika neće biti”, kao i da će učiniti sve kako do rudarenja litijuma ne bi došlo.

U Prijepolju je, umesto standardnog skupa, oko 18 sati počela protestna vožnja protiv iskopavanja litijuma, koja je krenula od kanjona reke Mileševke, nedaleko od manastira Mileševa, i uputila se ka centru tog mesta.

Kako je ranije najavljeno, kolona vozila je po dolasku u centar nastavila da se kreće ka prigradskim naseljima Kolovrat, Velika Župa, Ivanje, Raišnjevo, a potom se vratila nazad do Doma kulture.

Jedan od organizatora protesta Damir Bećirbašić, rekao je za N1 da su uprkos velikim pritiscima uspeli da organizuju miran skup bez ijednog incidenta.

“U malim i devastiranim opštinama poput Prijepolja je izuzetno teško motivisati građane i organizovati bilo kakav skup zbog ogromnih pritisaka na zaposlene u javnom sektoru, straha od gubitka posla, ali glavna stvar jeste da je ogroman broj građana Prijepolja prevazišao sve to, izašao i podržao zabranu iskopavanja litijuma i otvaranja rudnika”, kazao je on.

Dragana Rakidžija, jedna od organizatorki, navela je da su u prethodnom periodu organizatori prošli kroz veliku torturu od strane režimskih medija.

“Redari su nam otkazali obezbeđivanje skupa pod prisilom i pretnjama da će ostati bez licenca. U koloni su bili dobri i čestiti ljudi koji nisu došli tu iz nekakve zle namere nego da svojim buntom kažu i pokažu da je Prijepolje deo Srbije i da ne želimo da se kopa litijum. Želimo zdravu Srbiju i da svojoj deci ostavimo zdravu budućnost”, smatra Rakidžija.

Kako navodi, neće odustati od dalje borbe protiv iskopavanja litijuma.

“Poruka onima koji se boje da izađu na ovako miran protest je da se probude iz svojih lažnih života”, ističe i dodaje „mi odustati nećemo“.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime