19/09/2024
15.9 C
Novi Pazar

Mladi naučnik iz Novog Pazara mijenja pogled na istraživanje raka: Fokus na peritumoralna tkiva

Dženis Koca, mladi naučnik iz Novog Pazara koji je trenutno na doktorskim studijama u Francuskoj, radi na izučavanju bolesti raka, a njegov dosadašnji rad objavio je prestižni naučni časopis “Britanski Zurnal o Kanceru“.

Istraživanje peritumoralnih tkiva – tkiva koja okružuju tumor, a dosad su smatrana zdravima – donosi nova saznanja u razumijevanje raka. Ova revolucionarna otkrića, na kojima radi mladi naučnik Dženis Koca, nedavno su objavljena u naučnom časopisu Britanski Zurnal o Kanceru (BJC), a njegova otkrica prepoznala je i podijelila Međunarodna agencija za istrazivanje [DK1] raka (IARC). Koca, zajedno sa timom saradnika, ukazuje na važnost ovih tkiva u preciznijem određivanju agresivnosti raka i boljoj prognozi toka bolesti.

„Peritumoralna tkiva, kada se posmatraju pod mikroskopom, izgledaju potpuno zdravo. Zbog toga su u naučnoj literaturi nazivana ‘normalnim tkivima u blizini raka’,“ objašnjava Koca. „Međutim, ova tkiva nisu zdrava na molekularnom nivou, što je dokazano novijim istraživanjima.“

Zašto peritumoralna tkiva nisu ‘normalna’ ?


Dugi niz godina smatralo se da ova tkiva nisu značajna za proučavanje jer nisu pokazivala znakove maligniteta. Ipak, posljednjih deset godina naučnici su otkrili promjene u genetičkom materijalu tih tkiva. „Iako izgledaju zdravo, pronašli smo mutacije koje ukazuju na to da su tkiva bila izložena istim kancerogenima koji su uzrokovali nastanak tumora,“ ističe Koca.

Ova saznanja otvaraju mogućnosti za bolje razumijevanje kako rak nastaje i kako utiče na okolna tkiva. „Ova tkiva mogu sadržavati informacije o tome kako se rak širi i o faktorima koji utiču na njegovu agresivnost, što može pomoći doktorima u preciznijem određivanju prognoze bolesti,“ dodaje on.

Promjena terminologije za bolje razumijevanje

Jedan od ključnih doprinosa ovog istraživanja jeste prijedlog za promjenu terminologije. Koca i njegov tim smatraju da korištenje izraza „normalna“ ili „zdrava“ tkiva može dovesti do pogrešnog tumačenja, te su predložili neutralan termin – „peritumoralna tkiva“.

„Ovaj termin bolje opisuje složenost tih tkiva, ali i podstiče naučnu zajednicu na dalja istraživanja,“ kaže Koca. Uz promjenu terminologije, u radu su priložili i listu ključnih informacija koje bi mogle pomoći budućim istraživačima u prikupljanju i analizi uzoraka.

Zajednička saradnja donosi nova otkrića

Zanimljivo je da je na ovom radu učestvovalo četvoro naučnika sa tri različite institucije. „Svi smo gotovo simultano došli do sličnih zaključaka, što nas je spojilo na naučnim konferencijama,“ objašnjava Koca. Kao rezultat, Međunarodna agencija za istraživanje raka prepoznala je važnost njihovih otkrića i kroz svoje kanale promoviše njihov rad.

Korak ka novim metodama liječenja raka

Dženis Koca vjeruje da istraživanje peritumoralnih tkiva može značajno doprinijeti boljem razumijevanju agresivnosti raka. „Pokazali smo da DNK i RNK sekvence iz tih tkiva mogu preciznije odrediti agresivnost raka nego podaci dobijeni direktno iz tumora,“ ističe Koca, dodajući da su slična otkrića drugih naučnika ostala neprimijećena upravo zbog nedostatka odgovarajuće terminologije.

Na kraju, Koca izražava nadu da će njegovo istraživanje doprinijeti razvoju novih terapija i boljim ishodima za pacijente. „Razumijevanje kako rak nastaje i širi se, zašto je agresivniji kod nekih ljudi, i zašto neki pacijenti bolje reagiraju na terapiju, može značiti veliki korak naprijed u borbi protiv ove opake bolesti,“ zaključuje on.

Koca D, Abedi-Ardekani B, LeMaoult J, Guyon L.
Peritumoral tissue (PTT): increasing need for naming convention
Br J Cancer. Published online 2 September 2024;
https://doi.org/10.1038/s41416-024-02828-y[DK2] 


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime