18/10/2024
14.5 C
Novi Pazar

Plav i Gusinje: Obilježena stogodišnjica genocida nad Bošnjacima Šahovića – “Šutnjom se zlo veliča”

U Gusinju i Plavu, 13. oktobra, održana su dva skupa pod nazivom “Šutnjom se zlo veliča”, povodom obilježavanja stogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Šahovićima 1924. godine. Događaji su organizovani u saradnji sa Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti (BANU) i Institutom za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka.

Prvi skup je održan u Islamskom centru u Gusinju, gdje je prisutne pozdravio predsjednik opštine Sanel Balić, koji je naglasio značaj očuvanja sjećanja na žrtve genocida i podsjetio na odgovornost svih članova društva da se bore protiv negiranja zločina.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, govorio je o ideologiji produženog zločina, ističući da sljedbenici zločinačke ideologije najprije negiraju zločine, a zatim brišu tragove, što uključuje i promjene toponima, kao što je slučaj sa Šahovićima, danas poznatim kao Tomaševo. Reis je takođe ukazao na paralelu sa današnjim zločinima nad Palestincima, citirajući Nedžiba Fazila Kisakureka, koji je rekao da su cionisti spremni zapaliti čitav svijet radi ostvarivanja svojih interesa.

Imam Sultanije džamije u Plavu Sead ef. Jasavić je govorio o matrici zločina nad Bošnjacima, povlačeći paralelu sa događajima iz 1919. godine u Plavu i Gusinju, kada je navodna pobuna muslimanskog stanovništva iskorišćena kao povod za progon i stradanje.

Dr. Sait Šabotić je predstavio svoje dvotomno djelo “Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku”, opisujući ga kao naučno utemeljeno djelo koje detaljno i bez sumnje dokumentuje zločine nad Bošnjacima Sandžaka.

Na drugom skupu, održanom u Centru za kulturu u Plavu, prisutnima se obratio predsjednik opštine Plav Nihad Canović, koji je otvorio događaj, a Veselin Konjević je govorio o važnosti priznavanja istine o zločinima. Konjević je istakao da potomci onih koji su počinili zločine ne snose odgovornost za djela svojih predaka, ali da nevinost prestaje onog trenutka kada se zločini pravdaju ili veličaju, što predstavlja opasnost od njihovog ponavljanja u budućnosti.

Akademik Šerbo Rastoder je na oba skupa predstavio svoje djelo “Šahovići 1924”.

Moderator oba događaja bila je Sajma Feratović, predsjednica KMIS-a.

Ova dva skupa predstavljaju važan korak u očuvanju sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Šahovićima i podsjećaju na potrebu suočavanja sa prošlošću kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih tragedija u budućnosti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime