18/10/2024
10.3 C
Novi Pazar

Okrugli sto o položaju ugroženih stranaca u Novom Pazaru: Fokus na palestinske izbeglice

U Novom Pazaru je održan okrugli sto pod nazivom „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru“, koji je okupio predstavnike organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, medija, kao i obrazovnih i zdravstvenih institucija. Ova diskusija bila je usmerena na izazove s kojima se suočavaju palestinske izbeglice u ovom gradu.

Učesnici su razgovarali o značaju unapređenja socijalne integracije stranaca, s posebnim naglaskom na obezbeđivanje osnovnih ljudskih prava, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i tržištu rada. Tokom rasprave, istaknuta je i potreba za pružanjem humanitarne pomoći ovoj ranjivoj grupi.

Jedan od ključnih izazova koji su identifikovani jeste jezička barijera, koja znatno otežava zapošljavanje i društvenu inkluziju palestinskih izbeglica. Učesnici su se saglasili da je neophodno razviti programe jezičke podrške kako bi se olakšao pristup tržištu rada i integracija u lokalnu zajednicu.

Na kraju skupa, učesnici su naglasili važnost jačanja saradnje između lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, obrazovnih i zdravstvenih institucija, kao i medija. Ova saradnja bi trebala da rezultira zajedničkim inicijativama koje će doprineti dugoročnim i održivim rešenjima za poboljšanje položaja stranaca u Srbiji.

Okrugli sto je deo regionalne inicijative „Uključivanje stranaca u društvene i ekonomske tokove na Zapadnom Balkanu – pristup socijalnim i ekonomskim pravima“ (FOSTER), koju sprovodi Beogradski centar za ljudska prava uz finansijsku podršku Evropske komisije. Ova inicijativa ima za cilj da osnaži poziciju stranaca u regionu kroz unapređenje njihovih socijalnih i ekonomskih prava.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime