30/04/2024
18.1 C
Novi Pazar

BNV: Sjenici potrebno deset odeljenja u srednjim školama na bosanskom jeziku

IZVOR:Beta

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas direktore srednjih škola u Sjenici i rukovodstvo te opštine da što pre usklade predlog plana upisa u te obrazovne ustanove sa zakonima i realnim potrebama učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

U BNV navode da će u ovoj školskoj godini osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku u Sjenici završiti 297 učenika, a nastavu na srpskom 65 učenika, te da je prema tom broju potrebno ponuditi 13 odeljenja, od kojih bi deset bilo na bosanskom, a tri na srpskom jeziku.

“Prema sadašnjem predlogu plana upisa, koji je podržala opština Sjenica, Gimnazija Jezdimir Lović i Tehničko-poljoprivredna škola nude pet odeljenja na srpskom i pet odeljenja na bosanskom jeziku. To je ukupno deset odeljenja, pa će priliku za upis u srednju školu imati samo 300 od 362 učenika koji završavaju osmi razred”, navodi se u saopštenju tog manjinskog nacionalnog organa.

Ističu da predloženi plan upisa, đacima koji pohađaju nastavu na bosanskom, uskraćuje nastavak obrazovanja na maternjem jeziku u srednjim školama, a da im se na taj način posredno onemogućava i nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

U BNV navode da će učiniti sve što im je u nadležnosti da se predloženi plan upisa u srednje škole što pre ispravi zbog zašite interesa dece i nastave na bosanskom jeziku.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime