29/03/2024
17.5 C
Novi Pazar

Opština Kladovo i GIZ potpisali memorandum o rekonstrukciji tvrđave Fetislam

IZVOR:Beta

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Opština Kladovo potpisale su danas Memorandum o razumevanju o rekonstrukciji tvrđave Fetislam u Kladovu.

Obnova te nekadašnje vojne tvrđave na Dunavu, podignute u 16. veku, realizuje se u okviru projekta “EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam”.

Biće rekonstruisan deo tvrđave, uključujući Glavnu kapiju, s bedemom od prvog do šestog bastiona i lagumima, kao i letnja pozornica i priobalne kule u “Malom gradu”, rečeno je na onlajn-skupu povodom potpisivanja memoranduma.

Dokument su potpisali predsednik Opštine Saša Niklolić i vođa tima “EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da se obnovom Fetislama nastavlja ulaganje EU u razvoj turizma u Srbiji i obnovu kulturnog i istorijskog nasleđa.

Rekao je da je taj projekat dobio i milion evra u okviru projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom.

“EU je prepoznala sjajan potencijal istočne Srbije i Donjeg Podunavlja i obavezali smo se na očuvanje svih najvažnijih lokaliteta kulturnog nasleđa”, rekao je Fabrici.

Najvio je da će se iduće godine u okviru projekta “EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam” raditi na izgradnji centra za posetioce na arheološkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara, na infrastrukturi za Rajačke Pimnice kod Negotina i na arheološkim radovima u Golubačkoj tvrđavi.

Predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec je kazao da je tvrđava Fetislam važan deo evropskog kulturnog nasleđa, te ima potencijal da bude mesto ne samo za kulturu, već i za odmor i sport.

Njena obnova, rekao je on, povećaće privlačnost Kladova kao mesta za turizam, pomoći ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Predsednik Opštine, Saša Nikolić, zahvalio je za pomoć i kazao da je ogroman značaj obnove tvrđave za pokretanje male privrede, ugostiteljstva i stvaranje novih radnih mesta i razvoj turizma i u Kladovu, i u čitavom Donjem Podunavlju i Istočnoj Srbiji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je zahvalila je za podršku projektu rekonstrukcije tvrđave Fetislam: “Srećni smo kad naš identitet i nasleđe kao vredno pažnje primećuju i predstavnici drugih zemalja i daju podršku”, kazala je ona.

Podsetila je da je prošle godine Srbiju posetilo gotovo četiri miliona turista i da će posle pandemije biti nužan oporavak, na čemu će se intenzivno raditi sledeće godine da Srbija ne bi izgubila poziciju primamljive destinacije.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, rekla je da je obnova Fetisilama deo veće pomoći IPA fondova EU namenjenih kulturnom nasleđu i turizmu.

Navela je da je sa EU razmatrano dodatnih sedam miliona evra iz fondova IPA 2020. za podršku održivom turizmu Srbije.

Deo projekta “EU za tebe” usmeren je na razvoj turizma radi razvoja Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi GIZ.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime