25/04/2024
7.1 C
Novi Pazar

Huavej gradi prvu fabriku van Kine u istočnoj Francuskoj

IZVOR:Beta

Kineski telekom gigant Huavej izgradiće na istoku Francuske pogon za proizvodnju tehnoloških solucija za mobilne mreže, svoju prvu fabriku tog tipa van Kine, saopštila je danas kompanija.

U pogon u Brumatu biće investirano minimum 200 miliona evra i u prvo vreme će se zaposliti 300 ljudi. Proizvodiće opremu za tehnologiju 5G za celo evropsko tržište.

Prema Huaveju, fabrika u Brumatu, gradiću koji se nalazi desetak kilometara severno od Strazbura gde već postoji velika ekonomska zona, treba da proizvodi opremu u vrednosti od milijardu evra godišnje.

“Sa ovom fabrikom na raskrsnici Evrope Huavej će obogatiti svoje prisustvo na kontinnetu gde već ima 23 centra za istraživanje i razvoj, više od 100 partnerskih univerziteta, više od 3.100 snabdevača i uspešan lanac snabdevanja”, navela je kineska kompanija.

Predsednik regiona Grand Est Žan Rotner ocenio je da je izgradnja prve Huavejove fabrike za proizvodnju van Kine u Brumatu odlična vest koja govori o ekonomskoj dinamici tog regiona.

Objava dolazi u teškom kontekstu za kinesku grupu, uz trgovinski rat SAD i Kine. Adminsitracija odlazećeg predsednika Donalda Trampa smatra da Huavej predstavlja opasnost za špijunažu na račun kineske vlade.

SAD su pozvale brojne zemlje posebno evropske da ne koriste infrastrukturu Huaveja za postavljanje nove telefonske mreže 5G.

Francuska to nije ekspicitno isključila, ali Velika Britanija i Švedska su dve evropske zemlje koje su zvanično isključile Huavej iz učešća u mobilnoj mreži treće generacije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime