27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

U Kragujevcu se sutra otvara Državni data centar

IZVOR:Beta

Državni data centar otvoriće sutra u Kragujevcu predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Svečanom otvaranju u 11 časova prisustvovaće i ministri iz Vlade Srbije i ambasadori zemalja koje podržavaju razvoj eUprave u Srbiji. Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Kancelariju za IT i eUpravu je, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge i privrednim subjektima da smeste opremu po komercijalnim uslovima, dok će državna uprava i lokalna samouprava opremu smeštati besplatno. Početak gradnje Državnog data centra obeležen je 2. jula 2019. godine i najavljen rok za završetak radova od 12 meseci.

Kada je u junu ove godine radove obišla premijerka Ana Brnabić, rečeno je da se Državni Data centar u Kragujevcu gradi na površini od četiri hektara i imaće 14.000 kvadratnih metara. Maksimalni kapacitet dva objekta je 1.180 rek-ormana, što je više od pet puta veći kapacitet od Data centra u Beogradu.

Sa Kancelarijom za IT i eUpravu ranije su zaključeni ugovori o smeštanju opreme sa komercijalnim korisnicima centra kompanijama “IBM” , “Orien Telekom” i “Huawei”. Vrednost “inicijalne” investicije u centar je oko 30 miliona evra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime