28/03/2024
14.3 C
Novi Pazar

Višemilionske kazne Guglu i Amazonu u Francuskoj zbog kolačića

IZVOR:Beta

Francusko regulatorno telo za internet saopštilo je danas da je izreklo novčane kazne od 100, odnosno 35 miliona evra Guglu i Amazonu zbog nepoštovanja zakona o kolačićima.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (Cnil) kritikovala je Google.fr i Amazon.fr posebno zbog prakse ostavljanja kolačića na računaru korisnika interneta “bez prethodnog pristanka”.

Pored toga, baneri sa informacijama koji se pojavljaju na tim sajtovima, u vreme provere nisu imali “dovoljno jasne informacije kako bi korisnik interneta mogao da zna čemu služe ti kolačići i kako može da ih ne prihvati”, navodi Komisija.

Pored novčanih kazni, Komisija je “naložila kompanijama da u roku od tri meseca izmene baner sa informacijama”, u suprotnom, predviđena je novčana kazna od 100.000 evra po danu po isteku roka.

Kršenja koja je uočila Komisija, “ugrožavaju privatnost korisnika interneta u njihovom svakodnevnom digitalnom životu” zato što “omogućavaju prikupljanje velikog broja podataka o ljudima, bez njihovog pristanka, kako bi im naknadno mogli da nude ciljane oglase”, zaključuje Komisija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime