20/04/2024
1.6 C
Novi Pazar

Top 6 jesenjih namirnica po preporuci nutricioniste

IZVOR:Takt

Sigurni smo da je jedna od najtraženijih riječi na pretraživačima i portalima, ove godine riječ „imunitet“! Preduslov dobrog zdravlja je jak imunitet. Hrana bogata vitaminima, a i neki suplementi, mogu ojačati vaš organizam i njegov defanzivni sistem.

Veoma je bitno naglasiti da se imunitet gradi tokom cijelog života, i da je pri tome neophodno voditi računa da se cjelokupna ishrana bazira na protivupalnim namirnicama, na svježem sezonskom voću i povrću.Upravo zbog toga vam prenosimo tekst licenciranog nutricioniste i njene savjete kako da budemo imunološki jaki ove jeseni i u potpunosti spremni za zimu!

Bez obzira na nutritivnu vrijednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uslovima. Odličan primjer imamo u mnogim istraživanjima koja su pokazala da su upravo plodovi koji rastu u mjestu u kojem živimo izvor zdravlja za nas!

Za razliku od ljeta kada nam je salata ili voće dovoljno da preguramo dobar dio dana, tokom jeseni i zime posežemo za hranom koja će nas bolje zasititi, ali koja će nam neće stvoriti i dodatne zdravstvene neprilike. Važno je da se upoznamo sa onim namirnicama koje se mogu smatrati „kraljicama jeseni“, zato što su najbolje za konzumiranje u toku ovog godišnjeg doba. One su dovoljno bogate hranljivim materijama da nas drže duže sitim, pokreću uspavani metabolizam i time pomažu da ostanemo na onom nivou kilograma kao i tokom ljeta, uz uobičajeno smanjenje fizičkih aktivnosti. Potrudimo se da ostanemo u dobroj formi i tokom jeseni! To ne mora biti samo vrijeme ajvara i masne hrane kada jesen ima toliko namirnica koje su odlične za naše zdravlje i izgled.

BUNDA ILI BUNDEVA

Bundeva je zahvalna namirnica, jer osim što je slatkastog ukusa i hranljiva, može se jesti i u slatkim i u slanim varijantama na razne načine. Možete je peći, kuhati, tostirati, napraviti od nje gustu supu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jeste to da služi kao antioksidant, sadrži kalcijum, gvožđe i vitamin C te je puna beta-karotena. Beta-karoten je snažan antioksidant koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcijum i gvožđe. Pogledajte moj prijedlog za recept sa bundevom u slanoj i slatkoj varijanti: https://www.instagram.com/p/BoWZ8QQFjBk/ https://www.instagram.com/p/B4_9W7QHtFT/

JABUKE I KRUŠKE

Jabuke je moguće kupiti tokom cijele godine, ali oktobar je idealni mjesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Odličan izbor istih možete naći i na našoj lokalnoj pijaci.

Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita. Flavonoid florizin koji se nalazi u koži jabuke, pomaže u prevenciji gubitka koštane mase koja se povezuje sa menopauzom. Pektin i polifenoli (antioksidanti) smanjuju nivo lošeg holesterola. Polifenoli također sprečavaju oksidaciju ćelija te tako čuvaju srčane mišiće i krvne sudove. Isprobajte recept za neobične tufahije i napravite spoj između tradicionalnog i zdravog slatkiša: https://www.instagram.com/p/B2gM_aKCH4S/

Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovog mjeseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i učestvuje u izgradnji kostiju i zuba. Kruške bi trebalo da budu pri samom vrhu kada je riječ o izboru voća za jesen jer su odličan izvor topivih vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Pored toga one su i odličan izvor bakra, fosfora i kalijuma.

CRVENA PAPRIKA

Ako je visibaba vjesnik proljeća, onda je to isto paprika kad govorimo o jeseni. Čim prve crvene paprike zauzmu svoje mjesto na pijacama znajte da nam se jesen približila. Ovo povrće nosi veliku količinu vitamina C. Pogodna je za pripremu zimnice, raznih kulinarskih specijaliteta kao što su ajvar, pinđur, ljutenica. Osim toga paprika se ostavlja i pečena u zamrzivač, pa jede tokom cijele zime uz dodatak jaja, povrća, mesa. Jednom riječju kraljica zimske trpeze upravo je paprika. Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Također, u sebi ima četiri puta više vitamina C od narandže, pa se svrstava u supernamirnice. Možete je peći u pećnici s bijelim lukom i maslinovim uljem ili od svježe napraviti bogatu salatu. Ideja za pohovane paprike bez prženja u dubokom ulju: https://www.instagram.com/p/CA-SE1OgMpx/

KESTEN

Kesten osim što je hranljiv, pomaže kod anemije i pospješuje cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuhane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom. Kestenje obiluje folnom kiselinom koja nije karakteristična za jezgraste plodove, a zaslužan je i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Ova jesenja namirnica pomaže u smanjivanju nivoa holesterola. Jedući kestenje, u organizam unosite magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijim koji uravnotežava krvni pritisak.

PRAZILUK

Sa prazilukom možete praviti nebrojena jela, od variva, supa i rižota do raznih salata i priloga mesu. Možete ga koristiti svježeg, u salatama, zatim u pitama i kao dodatak kuhanom jelu. Odlično ide uz pirinač, meso i varivo. Veoma pogodan za podizanje imuniteta, ovaj luk, sadrži supstance koje djeluju kao prirodan antibiotik, pa je odličan u borbi protiv virusa i bakterija. Za razliku od crvenog ili bijelog luka, praziluk se upotrebljava cio i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranljivim i ljekovitim materijama. Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korištenje celog praziluka i bijele stabljike  i zeleno lišće. Kao što mu sam naziv kaže dolazi iz porodice luka i bijelog luka te time sadrži materije koje djeluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i kardiovaskularni sistem.

KUPUS

Zeljasto povrće koje je mnogima omiljeno zimskog povrće. Ne samo da od njega nastaje jelo našeg djetinjstva (sarma), nego su dobrobiti koje pruža našem organizmu mnogostruke. Sirov ili ukiseljen sadrži gotovo 50 % potrebnog dnevnog vitamina C, što ga stavlja ispred narandže. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, djeluje povoljno na zacjeljivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Ima snažna protivupalna svojstva, zbog čega se i jede u sezoni prehlada, a nezamjenjiv je i u podizanju imuniteta. Dragocjena je namirnica i zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast što ga čini najpoželjnijom namirnicom za smanjenje tjelesne težine.

Nadamo se da će vam ove preporuke koristiti, podsjetiti da što bolje i kvalitetnije iskoristimo bogate plodove, koje u našem gradu možemo naći kod lokalnih prodavaca i na taj način uspjeti da osvježite vašu jesenju trpezu i unesete zdravu naviku među vaše ukućane.

Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime