20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Premijera pozorišne predstave: „Ako dugo gledaš u ponor“

Pozorišna predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ rađena po motivima istoimenog romana autora Enesa Halilovića, biće premijerno odigrana u nedjelju, 27. decembra u Regionalnom pozorištu Novi Pazar.

Novopazarska publika pokazala je veliko interesovanje za ovu predstavu što govori činjenica da je u toku jednog dana rasprodata premijera a kasnije i drugi dan igranja iste.

Reditelj predstave, Zlatko Paković ističe da se i kroz ovu, ni malo laku priču kazuje važnost pozorišta kao institucije koja u moru drugih institucija može slobodno govoriti istinu. Ovo je priča o jednoj djevojčici koja živi u siromašnoj porodici, priča je prati sve do njenog punoljetstva i u kojoj se, kako on kaže, vidi kako klasna pripadnost postaje sudbina.

„Mi smo se bavili jednom dubinskom analizom i nismo htjeli da prepričavamo jedan roman, roman možete pročitati, roman postoji.  Nismo mi zamjena za roman, mi smo posebno umjetničko djelo koje nastaje inspirisano ovim sjajnim romanom.  Dakle mi smo analizirali situacije u romanu  i došli smo do jednog poraznog saznanja, a to je da običaj kletvi, prokletstava i tako dalje, služe također da se  priča o siromaštvu opravda „ti si tako rođen, ti si proklet“.  A onda na drugoj strani postoje institucije, sekularne i vjerske i mi smo shvatili da upetljanost tih institucija također ostavlja jedne vrlo neugodne tragove. A to je, da uglavnom služe, ne sasvim jer uvijek ima izuzetaka, za prikrivanje istine i da uglavnom  služe da bi čovjek sakrio vlastitu dušu od sebe. Onda smo došli do zaključka da pozorište može biti mjesto gdje se građani mogu suočiti sa sobom i razgovarati s vlastitom dušom“, istakao je Paković.

Roman „Ako dugo gledaš u ponor“ izašao je 2016. godine i, kako piše u mnogim člancima o romanu, otkriva šta živi na dnu čovjeka.

„Moja priča je priča o običnom čovjeku, o običnim siromašnim ljudima koji su se našli u vrtlogu jednog teškog vremena čije posljedice i danas osjećamo. Želim da pozdravim sve glumce i reditelja, kao i sve koji su radili na ovome, u nedjelju ćemo vidjeti i njihov ugao kako su oni posmatrali moje umjetničko djelo. Umjetnost ima tu sposobnost da se hrani umjetnošću i tako se umnožava. Primjer za to su drame i filmovi koji nastaju po romanima, a vrlo često se romani hrane filmskim ili pozorišnim likovima. Sve je to dakle, jedan vrtlog umjetnosti koji nama veoma prija“, kazao je Enes Halilović.

Ovom predstavom započeta je i saradnja Kulturnog centra i Regionalnog pozorišta.

„Po prvi put ulazimo u jedan novi rad, nikada do sada nismo imali koprodukciju sa Regionalnim pozorištem koji dijeli isti prostor i ima slične sadržaje. Od ove predstave ćemo sigurno ući u nove projekte, gdje ćemo i financijski lakše podnijeti svaki novi projekat ali i s druge strane dati da ti projekti budu što bolji. Želimo da sve ono što je naše, sve ono što je dobro pretočimo u  jedno djelo kao što je roman Enesa Halilovića i kao što je bila predstava ”Bojte se Allaha, smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, kazao je Husein Memić, direktor KCNP.

Foto: Senko Župljanin

U predstavi igraju: Lemana Binjoš, Anđela Marić, Sandra Miljković, Haris Šećerović, Dušan Živanić, Vahid Džanković i Rifat Rifatović.

Kompozitor: Božidar Obradinović

Reditelj: Zlatko Paković.

Glumci Regionalnog pozorišta smatraju da će ova predstava mnoge probuditi te s nestrpljenjem čekaju njeno igranje u nedjelju, 27. decembra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime