29/03/2024
8.3 C
Novi Pazar

Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti

IZVOR:Beta

Skupština Crne Gore usvojila je noćas izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.

Za promenu zakona glasala je vladajuća većina, dok opozicione partije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS), nisu prisustvovale sednici.

Protiv tih odredbi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je mesecima organizovala masovne proteste.

Novim rešenjima imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori, ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Uoči sednice Skupštine, Državna izborna komisija (DIK) odbila je da verifikuje mandat poslanici Građanskog pokreta URA, koji zajedno sa još dve koalicije čini novu parlamentarnu većinu.

Takvim potezom DIK-a bilo je dovedeno u pitanje glasanje za zakon. To je prvi put da DIK odbija da verifikuje mandat nekom od poslanika. Konačnu odluku o verifikaciji mandata trebalo je da donese Ustavni sud, ali je parlament i pored odluke DIK-a potvrdio mandat poslanici Građanskog pokreta URA.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nazvao je potez DIK-a pokušajem opstrukcije koji “istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti”.

Uoči sednice Skupštine pristalice organizacija koje sebe zovu patriotoskim, protestovale su zbog promene zakona.

Njihov protest su pozdravili poslanici DPS-a i ostalih opozocionih partija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime