28/03/2024
10.7 C
Novi Pazar

EU povećava pomoć za migrante u BiH, poziva na ponovnu izgradnju kampa Lipa

IZVOR:Beta

Evropska unija objavila je danas da povećava za 3,5 miliona evra svoju humanitarnu pomoć za migrante u Bosni, čije životne uslove ocenjuje kao “neprihvatljive” i poziva da se ponovo izgradi nedavno izgoreli kamp “Lipa” kod Bihaća.

Dodatna sredstva, namenjena za pomoć osetljivim izbeglicama i migrantima suočenim sa humanitarnom katastrofom u Bosni, dodaju se na 4,5 miliona evra koje je Brisel izdvojio u aprilu 2020. godine, navela je Evropska komisija u saopštenju.

Od kada je požar 23. decembra uništio veći deo njihovog kampa blizu Bihaća oko hiljadu migranata je  bez krova nad glavom, na granicama EU, u kišno i hladno vreme.

“Situacija je neprihvatljiva. Smeštaj prilagođen zimi je neophodan za humane uslove života, koji treba da budu garantovani u svakom trenutku”, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u saopštenju.

“Lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje njihove postojeće objekte i obezbede privremeno rešenje (za smeštaj) dok se čeka da se ponovo izgradi kamp Lipa u trajnu infrastrukturu”, dodao je Borel.

Centar Lipa, otvoren u aprilu, napustili su 23. decembra timovi Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja centrom, zato što nije bilo uslova da se zbrinu korisnici tokom zime.

Kamp nikad nije povezan na elektro mrežu i nije imao tekuću vodu. Ubrzo zatim je zapaljen, a prema policiji verovatno su ga zapalili sami migranti iz protesta zbog povlačenja IOM-a.

Evropska komisija, koja finansira više prihvatnih centara za migrante u BiH, i IOM traže da se privremeno, tokom zime ponovo otvori centar u Bihaću, ali se tome protive gradske i kantonalne vlasti.

Taj centar, zatvoren u oktobru pod pritiskom stanovnika, može da primi 2.000 ljudi. Ali čak je i vlada BiH, koja je takođe tražila da se centar ponovo otvori, odustala od toga, rekao je danas minstar bezbednosti BiH Selmo Cikotić tokom posete kampu “Lipa”.

Migranti u kampu “Lipa” danas su protestovali prilikom ministrove posete,  uzvikujući da žele pravdu, slobodu i pomoć Međunarodne organizacje za migracije (IOM).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime