20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Kongres SAD potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima

IZVOR:Beta

Članovi Kongresa SAD potvrdili su danas pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima nakon što su odbacili sve prigovore na glasove elektora po saveznim državama.

Posle duge noći, obeležene upadom pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres i četvoročasovnom okupacijom zgrade tokom koje su poginule četiri osobe, Bajdenova pobeda na novembarskim izborima je i zvanično potvrđena, javio je Asošiejted pres.

Odlazeći potpredsednik SAD Majk Pens, koji je po funkciji predsedavao zajedničkom zasedanju Kongresa, potvrdio je pobedu Bajdena i time stavio tačku na Trampove dvomesečne napore da ospori rezultate izbora, zasnovane na neosnovanim tvrdnjama da je pokraden.

Pens međutim nije čestitao budućoj Bajdenovoj administraciji koja stupa na dužnost 20. januara.

Nedugo pošto je Kongres potvrdio pobedu Bajdena, Tramp je izjavio da će 20. januara biti zviršen redovan prenos vlasti na novu administraciju.

“Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora, a činjenice govore meni u prilog, propisna tranzicija će ipak biti sprovedena 20. januara”, naveo je Tramp.

Kongres SAD je juče u 19.00 po centralnoevropskom vremenu počeo zajedničko zasedanje Predstavničkog doma i Senata na kojem su objavljivani glasovi elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Bajdena ili Trampa, već su birali elektore koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem.

Mediji su 14. decembra objavili da je Bajden dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova, kako su projektovali i četiri dana posle izbora.

Na noćašnjem posebnom zasedanju, članovi Kongresa su imali mogućnost da ospore glasove elektora u svakoj saveznoj državi.

Iako su brojni republikanci najavili da će uložiti prigovore za šest saveznih država, mnogi su od toga odustali posle nasilja Trampovih pristalica.

Prigovore su podneli jedino na glasove elektora u Arizoni i Pensilvaniji.

Predstavnički dom i Senat su potom na odvojenim sednicama debatovali o tim prigovorima i glasali o njima, odbacivši oba ubedljivom većinom.

Posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, Bajdenu je pripalo 306 elektorskih glasova, a Trampu 232.

Uprkos tvrdnjama Trampa i njegovih saradnika, raširene izborne prevare nije bilo, što su potvrdili brojni zvaničnici i doskorašnji ministar pravde Vilijam Bar, navodi AP.

Ni Tramp ni članovi Kongresa koji su podneli prigovore na glasove elektora nisu pružili verodostojne dokaze koji bi promenili ishod izbora.

Tramp je juče uoči zasedanja tražio od Pensa da odbaci glasove elektora u ključnim saveznim državama, kao predsedavajući posebnom zasedanju Kongresa.

Pens se međutim suprotstavio svom šefu, rekavši da nema takvo ovlašćenje i da ga “zakletva da brani Ustav SAD sprečava da jednostrano odlučuje koji glasovi elektora treba da budu računati, a koji ne”.

Zasedanje Kongresa je prekinuto oko 20.00 po centralnoevropskom vremenu nakon što su Trampove pristalice upale u zgradu parlamenta posle protesta zbog rezultata izbora i sukoba sa policijom.

Policija je Trampove pristalice izbacila iz kompleksa Kongresa nakon četiri sata nasilja, a zasedanje je nastavljeno noćas oko 2.00.

Za vreme nasilja Trampovih pristalica, u Kongresu su poginule četiri osobe, a načinjena je i prilična materijalna šteta.

Sa šestočasovnim prekidom, zasedanje Kongresa SAD trajalo je oko 15 sati.

To posebno zasedanje Kongresa na kojem se potvrđuje rezultat predsedničkih izbora, 2017. godine je trajalo 41 minut, a 2013. godine 23 minuta.
(kraj) dcc/ibj

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime