14/04/2024
26.2 C
Novi Pazar

Kabinet: Crnogorski premijer nije zvanično čestitao Dan Republike Srpske

IZVOR:Beta

Premijer Zdravko Krivokapić nije zvanično čestitao praznik predsednici Republike Srpske (RS) Željki Cvijanović – kazali su crnogorskoj agenciji MINA iz Kabineta premijera, navodeći da se radilo o privatnom razgovoru.

“Zvanične čestitke nije bilo, inače bismo je objavili na sajtu Vlade ili na Tviteru. To je bio privatan razgovor premijera sa Cvijanović”, naveo je Krivokapićev kabinet.

Cvijanović je ranije kazala da je zahvalna Krivokapiću koji je, kako je navela, pozvao i čestitao “sve naše praznike”.

RS je u subotu obeležila Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Član Predsedništva BiH, Željko Komšić, objavio je da očekuje da će se Vlada Crne Gore “u najkraćem mogućem roku ograditi od čina premijera koji je direktno usmeren protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine” i ocenio da se radi o nepoštovanju i odluke Ustavnog suda i same države BiH.

Deo crnogorske javnosti je tražio izvinjenje Crne Gore narodu BiH zbog čestitke premijera za koju je javnost saznala tek pošto je predsednica RS Željka Cvijanović zahvalila Krivokapiću.

Opoziciona crnogorska Socijaldemokratija je ocenila da čestitka “diplomatski skanadal” i izraz “nepoštovanja prijateljske, susedne države (BIH) i odluka njenih najviših sudskih instanci”.

Socijalistička narodna partija (SNP) iz aktuelne vladajuće većine je ocenila da je kritikovanje Krivokapića zbog čestitke “neargumentovano” i navela da je Dan RS čestitao i bivši predsednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Vujanović je u saopšenju objasnio da je čestitku povodom Dana RS uputio 2011. godine i to u odgovoru na poziv da prisustvuje proslavi, a da je Ustavni sud BiH tek 2016. godine taj praznik proglasio neustavnim.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime