19/04/2024
3 C
Novi Pazar

Reakcije predstavnika islamskih zajednica na odluku suda

Javnost je krajem 2020. godine svjedočila iznenadnom blokiranju izgradnje Islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

Naime, 16. decembra 2020. godine, uposlenici Islamske zajednice u Srbiji postavili su barikade na gradilištu Islamskog centra, vođeni uvjerenjem da je dio parcele na kojoj se vrši izgradnja, vakufska imovina.

S druge strane Islamska zajednica Srbije, koja je počela gradnju Islamskog centra, osudila je taj čin uz tvrdnju da su zapravo oni vlasnici parcele na kojoj se vrši izgradnja, te da je sporni dio na kojem je put između Islamskog centra i groblja, privatno vlasništvo a ne dio vakufske parcele.

Islamska zajednica Srbije, zajedno sa mještanima koji tvrde da imaju dokaze vlasništva pomenutog puta, predala je cijeli slučaj Osnovnom sudu u Novom Pazaru, koji je izdao privremenu mjeru u vezi blokade i postavljanja prepreka na putu do gradilišta Islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

U rješenju se navodi da se nalaže tuženoj Islamskoj zajednici u Srbiji da u roku od 24 časa od dana prijema ovog rješenja ukloni metalne prepreke, vozila, kao i fizičko obezbeđenje i tako omogući nesmetani prolaz.

Prenosimo vam sa portala A1 izjave predstavnika obje islamske zajednice vezane za odluku Osnovnog suda u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime