30/05/2024
14 C
Novi Pazar

Pompeo: Kina sprovodi genocid nad Ujgurima u Sinkjangu

IZVOR:Beta

Odlazeći američki državni sekretar Majk Pompeo danas je ponovo napao Kinu izjavivši da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnom regionu Sinkjang predstavlja “zločin protiv čovečnosti” i “genocid”.

Pompeova izjava dolazi sama 24 sata pre nego što će izabrani predsednik Džozef Bajden preuzeti dužnost.

Bajdenov tim nije reagovao na ovu izjavu iako su neki od njegovih članova ranije takođe koristili termin “genocid”  kad su govorili o represiji koju Kina sporovodi nad tom muslimanskom manjinom.

Izjava Pompea nema neposredne posledice, mada pravne posledice znače da SAD moraju da je uzmu u obzir prilikom formulisanja politike prema Kini.

SAD su uvele niz sankcija protiv visokih zvaničnika Kineske komunističke partije i državnih preduzeća koja finansiraju arhitekturu represije širom Sinkjanga.

Mnogi od optuženih za učešće u represiji već su pod sankcijama SAD, a termin “genocid”  znači da će lakše nametati nove mere.

“Posle pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je, najmanje od marta 2017. godine, Kina pod vlašću i kontrolom Kineske komunističke partije počinila zločine protiv čovečnosti protiv pretežno muslimanskih Ujgura i drugih članova etničkih i verskih manjinskih grupa u Sinkjangu”, rekao je Pompeo i dodao da veruje da genocid traje i da smo svedoci sistematskog pokušaja Kine da uništi Ujgure.

Današnji Pompeov potez poslednji je u nizu koraka koje je odlazeća Trampova administracija preduzela protiv Kine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime