22/07/2024
18.9 C
Novi Pazar

Nastavićemo borbu za ravnopravnost svih građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH

IZVOR:TAKT

Delegacije Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca na čelu sa predsjednikom prof.dr. Nedžadom Mulabegovićem, Hrvatskog narodnog vijeća BiH koju je predvodio predsjednik dr. Mario Pejić i Sprskog građanskog vijeća Pokret za ravnopravnost koju je predstavljao predsjednik Zoran Jovanović održali su radno konsultativni sastanak u Sarajevu.

Zajednički je konstatirano da je iz nerazumljivih razloga u 2020. godini gotovo u potpunosti izostala pomoć i podrška od vlada i resornih ministarstava kantona, posebno Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine. Naše organizacije više od 25 godina zajednički djeluju na integraciji bh društva i Države, u kojoj prije svega trebaju biti zaštićena prava svakog čovjeka (građanina) pa potom i sva nacionalna i vjerska prava na svakom pedlju suverene, nezavisne i cjelovite Bosne i Hercegovine, marginaliziraju se od strane vladajućih struktura, te se stiče dojam da se integrativni projekti i ovakve organizacije od strane vlasti kažnjavaju. Trenutno u Bosni i Hercegovini ne postoje organizirane organizacije civilnog društva iz reda srpskog i hrvatskog naroda, sem HNV i SGV, koje na nedvosmilen način pružaju otpor političkim snagama okupljenim oko HNS-a u dijelu FBIH tzv. HRHB (koja još uvijek kroz nazive javnih institucija živi) i vladajućim separatističkim i nacionalističkim politikama srpskih predstavnika iz RS-a.  Jasni su nam razlozi i motivi odsustva podrške od struktura HNS i vladajućih političkih elita iz RS-a, ali se postavlja otvoreno pitanje zašto federalne i kantonalne institucije kojima vladaju stranke koje za sebe kažu da su probosanske ne podržavaju naše napore, ciljeve i djelovanje na konkretan način.

Zajednički je usaglašeno da će se u 2021. godini nastaviti aktivnosti vršenja javnog pritiska na one zakonodavne nivoe vlasti u kantonima u FBIH koje još uvijek nisu izvršili obavezu usklađivanja svojih ustava u kontekstu ustavne ravnopravnosti Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana Bosne i Hercegovine. Posebno će se insistirati na izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane nadležnih organa Bosne i Hercegovine, kao i podrška svim inicijativama i procesima koje imaju za cilj pristupanje Bosne i Hercegovine euroatlanskim integracijama.

Kao nacionalna društva, i istovremeno kao građani i državljani Bosne i Hercegovine, ponudićemo prijedlog liste nacionalnih prava koja bi se trebala štititi na državnim i entitetskim nivoima jer postojeća uloga domova naroda/vijeća naroda je potpuna zloupotreba nacionalnih prava i uglavnom se koriste za zaštitu političkih interesa nacionalnih stranaka, a ne naroda kako se to u javnosti predstavlja.

U 2021 godini, koliko to uvjeti budu dozvoljavali, naše organizacije će organizirati u svim većim gradovima u cijeloj BiH, dakle u oba entiteta i Distriktu Brčko, javne tribine na kojima ćemo izložiti naš koncept bolje, pravednije i slobodnije Bosne i Hercegovine. Poseban akcenat stavićemo na ulogu OHR-a i kancelariju EU u BiH jer njihova pasivnost i ne rijetko dvolična i ne principijelna politika samo usložnjavaju integrativne procese u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina i želimo je graditi po mjeri svih građana, barem na nivou kako su uređene i susjedne države Srbija, Crna Gora i Hrvatska – ni manje ni više. Posebno želimo istaći i podcrtati da su naše nacionalne i vjerske različitosti bogatstvo koje trebamo sa ponosom isticati, a nikako ne mogu niti trebaju biti izvorima sukoba, netrpeljivosti a pogotovo ne mržnje. Za razliku od političkih lidera mi nemamo problem u našim komunikacijama, stavovima i različitostima. Naprotiv.

Predsjednik VKBI, prof.dr. Nedžad Mulabegović

Predsjednik HNV BIH, dr. Marijo Pejić

Predsjednik SGV PzR, Zoran Jovanović

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime