20/04/2024
12.8 C
Novi Pazar

Da li “prespavati” zimu ili baš sada krenuti sa dobrim navikama?

Da li ovih dana razmišljate o nekim ciljevima koje niste uspjeli da ostvarite protekle  2020. godine?

Slažem se da je 2020. godina svima nama bila jedan veliki test i iskušenje pred kojima se našao ne samo svako od nas kao pojedinac već i cijeli svijet. Međutim, ono što je svima nama znano je da svako od nas potajno u sebi planira ili barem razmišlja o neki stvarima koje bi željeli da ostvarimo.

Većina novogodišnjih odluka ima neke veze s radom, poslom, nekom  promjenom  ili gubitkom tjelesne težine i sjajno je da želimo nešto popraviti na sebi i oko sebe.

Ono što mnoge ljude odvraća od ostvarenja zacrtanih ciljeva jeste odlaganje i čekanje “pravog vremena” da se krene u akciju. Naročito u zimskim danima, nekako bude teže krenuti s realizacijom i praksom aktivnosti. Zimsko vrijeme se odlikuje time da se manje krećemo (jer su nam topli domovi primamljiviji), više koristimo prijevozna sredstva i time manje trošimo kalorije na aktivnosti, a više na termoregulaciju našeg tijela.

Zašto biste proveli vrijeme čekajući  da se  to “nešto”  započne?
Zašto ne bismo započeli sada?

Ako  želite da se opustite tokom praznika i odmora  to je sasvim  razumljivo. Ali ovih dana, baš to dato slobodno vrijeme  možete iskoristiti i napraviti odličan plan, osmisliti strategiju i poduzeti korake, tako da ne morate brinuti ni za šta.

Kada nastupi hladno, praznično vrijeme, onda nam se jede jača, kaloričnija hrana. Pretpostavlja se da je razlog psihološke kao i fiziološke prirode. Pad temperature uz manju količinu dnevnog svjetla na neki način utiču na receptore za glad u mozgu pojačavajući apetit.


Zima je period godine kada je gotovo neizbježno dobiti koji kilogram viška. Pored toga, hladni i kratki dani utiču tako da većina nas ostaje ispred TV-a, zanemarujući fizičku aktivnost.

Rezultati raznih studija su pokazali da je zima za veći broj ljudi idealno vrijeme za gubitak kilograma, i ako se u praksi pokazalo suprotno. Paradoksalno, zar ne? Sve što treba da uradite je da podignete nivo aktivnosti i pažljivije birate hranu.

Prva stavka u ostvarenju  svojih ciljeva –  krenuti s planom i strategijom koja će vas voditi ka cilju, tako da  ovaj zimski period, i ako su ograničene fizičke aktivnosti, ipak iskoristite za neke zimske aktivnosti koje je moguće izvesti.

Na primjer: odlazak na planinu i  skijanje s porodicom. Ako ne to, onda pješačenje. Jer boravak na svježem vazduhu, i ako su zimski mjeseci itekako prija, ili boravak u zatvorenim bazenima i što više plivanja. Zatim da se pridržite nekom fitness času, jer su fitness centri ponovo u funkciji.  Posljednja opcija je da u kućnoj atmosferi izaberete neku vrstu treninga koju možete odraditi.

Dovoljno je i da nekoliko puta u toku dana uradite seriju čučnjeva, trbušnjaka, malo budete u izdržaju dok traju reklame i čekate da počne vaša omiljena. Također, uvijek je dobra ideja da umjesto lifta koristite stepenice.

Napravite plan fizičkih aktivnosti. Čak i kada je februar mjesec, stavite na papir šta sve možete da radite napolju ili u kući. Planirajte kupovine kao fizičku aktivnost. Igrajte se s djecom, izvodite ljubimca u šetnju, radite bilo šta što će vam pomoći da potrošite kalorije umjesto da sjedite kod kuće.

U svakom slučaju važno je ne prepustiti se previše odmaranju i neaktvnosti, i ostavljati fizičku aktivnost za proljeće, jer je bitno održati kontinuitet i na malim stvarima. Ustrajnost u datoj namjeri vodi vas ka kreiranju navike koja će vam u mjesecima kad nam temperature porastu biti od velike koristi jer ste tada već dobili rutinu koju ste izgradili tokom zime. Idealno zar ne?

Sljedeća stavka je izbor hrane u zimskim mjesecima – postoji velika razlika između „hraniti se zdravije“ i „jesti dvije porcije povrća uz svaki obrok“. Prvo je nejasno i previše opširno, a drugo je specifično i jasnije koncipirano. Isto je tako i sa  „jesti više proteina“. Koliko je to? Koliko sada unosite proteina?  Budite određeni! Na primjer, obavežite se da jedete bar 0,7-1gr proteina za svaki kilogram vaše tjelesne težine.

Pronađite zdrave recepte! Skoro svako kalorično i jako jelo može da se pripremi i na alternativan način, koristeći manje kalorične namirnice. Ako volite pizzu, neka ona bude dijetalna.

Evo recepta za fit pizzu sa profila u kojoj može uživati cijela porodica:

Hladno vrijeme je idealno za kuhanje raznih variva, potaža, supa, čorbi. Domaće čorbe su odličan način da se zagrijemo i okrijepimo, a prilično su jednostavne za pripremu i kuhaju se samo u jednoj šerpi pa ćete potrošiti puno manje vremena za pospremanje nakon kuhanja. Poznato je da takva jela koja su malo više začinjena utiču takođe i na ubrzavanje metabolizma, ali sa druge strane da nisu jaka sa kalorijama. Tako da obavezno na vašem meniju neka se svakodnevno nađu čorbice ili potaži bilo od svježeg ili zamrznutog povrća.

Čorbe sa profila koje morate obavezno da isprobate:

Uvijek imajte vodu ili čaj pri ruci!

Istraživanja pokazuju da je 75% zapadnjaka hronično dehidrirano, a to veoma često miješaju s osjećajem gladi. Pravilno konzumiranje vode može spriječiti nepotrebno uzimanje grickalica i sačuvati vašu energiju. Kao zdrave napitke ubacite imunitet booster sokove poput ovih domaćih:

Unosite pametno ugljene hidrate. Ugljeni hidrati nisu neprijatelji. Možete jeste hljeb i tjestenine, ali obratite pažnju na kvalitet i vrijeme konzumiranja.

Hljeb, pirinač, tjestenine ili skrob možete jesti nakon treninga/aktivnosti, jer tada ih tijelo može najbolje iskoristiti.

Ne preskačite obroke! Najgora stvar koju možete učiniti je da gladni idete na ručak ili neku svečanost. Sve što se stavi na sto će izgledati odlično i teško ćete se suzdržati od prejedanja. Jedite normalno tokom dana, tako da će vam za ručak biti dovoljno i parče pite, kako bi bili siti.

Još jedno zanimljivo  pravilo kojeg bi trebalo da se pridržavate je da izbjegavate komfornu rastegljivu garderobu. Ako zimu provodite u previše širokim odjevnima kombinacijama dok ste u kući, trenerkama, duksevima i haljinama od trikotaže, lako se može dogoditi da i ne primetite da su kilogrami počeli da se gomilaju.

I za kraj, uz sve ove preporuke: Zdrava ishrana, fizička aktivnost pa makar i u kući, zdrave navike – sve su to preporuke kako bi pokrenuli sebe, uvećali nivo serotonina, utrošili višak kalorija i oraspoložili sebe dvostruko! Bez svega ovoga navedenog, u toku godine će nam biti mnogo teže da ostvarimo ono što želimo.   Tako da jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da počnete sada.

Ima jedna stara izreka svima nama dobro poznata “Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra!”


Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime