27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

U Beogradu pokrenuta kampanja za pametnu reciklažu limenki

IZVOR:Beta

Kampanja za reciklažu aluminijumskih limenki na “pametnim” presama pokrenuta je u Beogradu uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ u okviru projekta “Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima”.

Kampanja je pokrenuta sa ciljem da kroz aktivno učešće gradjana poveća stepen reciklaže i time doprinese očuvanju životne sredine.

Prva “pametna” presa je postavljena u IDEA Organik prodavnici u Beogradu.

“Želja nam je da Beograd postane prepoznatljiv kao prestonica koja očuvanje životne sredine svrstava medju svoje prioritete i time doprinosi poboljšanju kvaliteta života svojih gradjana”, rekla je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je dodala da se nada da će Beograđani brzo steći naviku da koriste ovu presu i tako na jednostavan i efektan način doprineti da Beograd bude još čistiji.

Generalna direktorka kompanije Merkator-S Violeta Kovačević istakla je da je na trgovinskim lancima veliki deo odgovornosti kada je reč o podsticanju potrošača da recikliraju ambalažu.

“Veoma smo ponosni na to što je prva pametna presa postavljena upravo u IDEA Organik objektu, jer koncept naše prodavnice promoviše vrednosti o svetu koji ima budućnost, a to su zdraviji život i čistija sredina”, kazala je Kovačević i saopštila da je projektom planirano da se pametne prese postave na ukupno 10 lokacija u Beogradu.

Projekat zajednički finansiraju nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S i Solagro.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime