25/04/2024
7.5 C
Novi Pazar

Za projekte “Gradovi u fokusu” izdvojeno 320 miliona dinara – Kragujevac konkuriše sa obnovom Amidžinog konaka

IZVOR:Beta

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ove godine 320 miliona dinara za projekte lokalnih samouprava u oblasti kulture na konkursu “Gradovi u fokusu”, rekla je u Kragujevcu ministarka Maja Gojković.

Ona je navela da se konkursi završavaju idućeg meseca, a komisija će odlučiti kojim projektima će biti data prednost u finansiranju.

Kako je podsetila, ove godine su povećani iznosi sredstava i “ima mnogo prostora” za učešće lokalnih samouprava.

Ocenila je da je projekat “Gradovi u fokusu” dobro “zaživeo” u Srbiji  i lokalne samouprave “vrlo rado” učestvuju.

Prema njenim rečima, to su uglavnom projekti na izgradnji, rekonstrukciji i obnovi ustanova kulture ili prostora namenjenih kulturi.

Gojković je danas o potrebnim ulaganjima u kulturi u Kragujevcu imala razgovore sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima, a potom je obišla gradsku dvoranu Šumadija, koja godinama ne radi i Legat Nikole Koke Jankovića.

Kako je rečeno u obraćanju medijima, Kragujevac će biti kandidovan za titulu “Prestonica kulture Srbije 2023”.

Gojković je rekla da se ovaj program po prvi put uvodi u Srbiji po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, a odmeravanje kriterijuma počeće već ove godine i pripreme su obuhvaćene budžetom.

Ona je ocenila da je Srbija država kulture i ubeđena je da će, kada krene takmičenje za prestižnu titulu, konkurencija biti oštra.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da će grad Kragujevac konkurisati za sredstva iz programa “Gradovi u fokusu” sa projektom za rekonstrukciju Amidžinog konaka u vrednosti od oko 40 miliona dinara.

Među prioritetima u oblasti kulture  je i rekonstrukcija Gradske dvorane “Šumadija”, poboljšanje uslova za rad Pozorišta za decu, rekonstrukcija Knjaževsko-srpskog teatra i zgrade Sokolane.

Kako je danas rečeno novinarima, tema prvog razgovora ministarke sa čelnicima Kragujevca nije bila zaštita i obnova Kneževog arsenala, iako poslednjih dana kragujevački portali objavljuju fotografije o lošem stanju i urušavanju krova na jednom od objekata u tom kompleksu.

“Nismo tu temu imali danas na ovom prvom sastanku sa gradonačelnikom. Ako on smatra da je to jedan od prioriteta, svakako da možemo da o tom problemu govorimo u nastavku našeg radog sastanka posle obraćanja medijima”, rekla je Gojković.

Knežev arsenal je autentični vojno-industrijski i arhitektonski kompleks koji je proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine.

Pre šest godina formiran je Savet za realizaciju projekta revitalizacije Kneževog arsenala na čijem je čelu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i tada je rečeno da će za potpunu obnovu svih objekata biti potrebno 10-15 godina.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime