04/05/2024
10.6 C
Novi Pazar

Biblioteka u Novom Pazaru predstavila novu knjigu Šefke Begović-Ličina – „Edepsuz“

IZVOR:TAKT

Onlajn promocija zbirke humoreski „Edepsuz“, nove knjige Šefke Begović-Ličina, održana je 29. 1. 2021. godine, u organizaciji Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru. Domaćini promocije bili su zaposleni u Zavičajnom odjeljenju biblioteke Azra Biševac – u ulozi moderatora, Enes Nikšić – u ulozi interpretatora odlomaka knjige i Samir Jejna – realizator, dok je o samom djelu govorila Hasna Ziljkić, radnica Kulturnog Novi Pazar, koja je ujedno i urednik i lektor Šefkinog rukopisa.

Naslov knjige „Edepsuz“ zapravo je samo prvi dio humoreski ove autorice, jer drugi, koji nosi naziv „Hamalska idara“, čeka na štampu.

            O Šefkinom književnom djelu Hasna Ziljkić je kazala:

„Šefka Begović-Ličina – autorka sedam objavljenih knjiga – kroz pisanu riječ i književnost doprinosi očuvanju narodnog govora, kulture, tradicije i običaja Bošnjaka Srbije i Crne Gore, o čemu će najbolje svjedočiti buduće generacije, koje se, suočene sa savremenim modelom življenja, već nalaze u procesu prihvatanja tuđih običaja i kultura. U njenim knjigama uočićemo jedinstvenost i posebnost takvog naroda u odnosu na sve ostale, što će za rezultat imati  bolje razumijevanje njihovog bića kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti. Šefka u svojim rukopisima glasa za one iskonske i vječne vrijednosti, a vječni su: ljubav, vječno je obećanje, vječni su porodični odnosi. Bira i glasa za suživot naroda svih nacionalnosti i religija; sve ljude treba voljeti, treba zajedno živjeti i radovati se sitnicama.

Priče, u knjizi koju promoviramo, su uglavnom u dijalozima, što daje potrebnu dinamiku tokom čitanja. Iako knjiga sadrži malo opisa, likovi su ti koji nas uvode u svoje svjetove i čitalac će po načinu njihovih pripovijedanja imati jasnu sliku o svemu. Ustvari, ovo je jedna od rijetkih onih knjiga koja, dok je čitamo, kao da gledamo film.“

Fotografija: Samir Jejna; Na fotografiji (učesnici promocije): Hasna Ziljkić, urednica izdanja; Enes Nikšić, književnik;
Šefka Begović-Ličina, autorica; Azra Biševac, moderator.

Prepoznajući Šefkin doprinos na polju književnosti, Kulturni centar u Novom Pazaru joj je, 2018. godine, dodijelio nagradu „Amir Dautović”.

O autorici: Šefka Begović-Ličina (rođena 1949, do svoje sedme godine živjela u Rasovu – Bijelo Polje, kasnije u Novom Pazaru) autorica je zbirki priča: «Duša u leptiru», «Niska od merdžana», «Đulizara», «Vrisak krvi», «Edepsuz» i «Hamalska idara», romana: «Brezđetka». Roman «Inadžija» joj je u rukopisu. Koautorica je «Sandžačkog rječnika».

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime