14/04/2024
26.2 C
Novi Pazar

Zaštićeno područje nestaje u saksijama za cveće

IZVOR:Beta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od vlasti da odbrane zaštićeno područje kod Novog Pazara, stanište mnogih vrsta, iz kojeg se treset odnosi radi prodaje kao zemlja za kućno cveće.

U saopštenju povodom današnjeg Svetskog dana vlažnih staništa – ritova, Društvo je podsetilo na Ramsarsku konvenciju, nazvanu po gradu u Iranu gde je potpisana 1971. godine, s ciljem da se širom sveta zaštite vlažna i ritska područja, voda, biljke i životinje u njima.

Na teritoriji Srbije je 11 “Ramsarskih područja”, među kojima Gornje Podunavlje Koviljsko-petrovaradinski rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Slano kopovo, Stari Begej – Carska bara, Vlasina, Zasavica i Đerdap, a jedno od najznačajnijih među njima je Peštersko polje.

Međutim, ekosistem Pešterskog polja koje je na toj listi zbog najvrednijih visokoplaninskih tresava, ugrožen je – pešterske tresave se svakodnevno uništavaju iskopavanjem u privatnom interesu, radi prodaje treseta, navelo je Društvo.

“Neobnovljiv prirodni resurs završava u saksijama za cveće i plastenicima”, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je ukazao da “institucije čija je nadležnost da prate i sprečavaju uništavanje prirode i prirodnih resursa nemo posmatraju ovaj problem”.

Upozorio je da ukoliko se hitno ne zaustavi razorno delovanje na Pešterskom polju, propašće tresave, nestaće sve značajne biljne i životinjske vrste, a lokalno stanovništvo izgubiće pijaću vodu i pašnjake od kojih živi.

Objasnio je da tresave kao sunđer zadržavaju vodu u površinskom zemljištu na inače bezvodnom kraškom terenu, filtriraju vodu i obezbeđuju izdašnost pešterskih bunara i izvora.

Na pešterskom polju je 360 vrsta biljaka, 215 vrsta ptica, 122 vrste dnevnih leptira, te je to zato Specijalni rezervat prirode.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je pozvalo Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Inspekciju za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarsta i energetike i Opštinu Sjenica da spreče dalju eksploataciju i uništavanje treseta na Pešterskom polju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime