25/04/2024
8.8 C
Novi Pazar

Srbija u 2020. godini izvezla 2.700 tona meda za oko 13 miliona evra

IZVOR:Beta

Srbija je prošle godine izvezla 2.701 tonu meda u vrednosti 13,09 miliona evra, što je za 46 odsto više nego 2019. godine, a najviše se izvozio za Italiju, Norvešku i Nemačku, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Istovremeno i uvoz meda je rastao, za razliku od prethodnih godina, pa je u Srbiju prošle godine stiglo 548 tona meda iz Moldavije, Ukrajine, Grčke i Novog Zelanda, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja PКS za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda ukazali su da sve veća potražnja meda otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u Srbiji koja raspolaže prirodnim resursima za razvoja te poljoprivredne grane.

Prema Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, kako PKS podseća, za sve pčelare određeni su podsticaji u iznosu od 800 dinara po košnici.

Ukazano je da je od osnivanja Grupacije PКS za pčelarstvo i proizvodnju meda,  2003. godine, počeo rast izvoza meda u zemlje EU a pčelarstvo i proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda postali su sve interesantnije privredne delatnosti.

Prema podacima Uprave za veterinu, do sada je registrovano 90 objekata za pakovanje meda u Srbiji.

Osnivanjem i registracijom objekata za izvoz meda u zemlje EU, dosad je registrovano sedam objekata, stekli su se uslovi za veću proizvodnju i izvoz meda.

U 2019. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala sa 977.000 košnica, što je za sedam odsto više nego 2018. godine.

Procene pčelarske privrede su da će broj košnica i dalje rasti, naveli su iz PKS.

Istaknuto je i da je Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda uputila ranije dve inicijative Ministarstvu poljoprivrede koje se odnose na izradu Strategije razvoja pčelarstva i formiranje Instituta za pčelarstvo, kao i na izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu. To bi omogućilo legalnu trgovinu ovim proizvodom, a pčelarima bi omogućilo da prebrode kišne godine koje nisu povoljne za sakupljanje meda.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime