22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Nove meteo-stanice obaveštavaju kada je pravo vreme za njivu

IZVOR:Beta

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad će putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima, objavio je danas NALED.

Nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro, navedeno je u saopštenju.

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”, koji je podržan od strane “develoPPP.de programa” Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je više od 90 odsto, a korisnici aplikacije upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

“Senzori meteo-stanica prate temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu, a svi prikupljeni podaci biće dostupni i do godinu dana unazad. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje”, kazala je suvlasnica kompanije TeleGroup Diana Gligorijević.

Navela je da je prvih 50 stanica postavljeno u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje ambicija i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji.

Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika.

Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju.

“Od oko 1.300 zakupaca zemljišta, u pet pilot opština, trenutno 615 lica planira svoju proizvodnju putem AgroLIFE platforme. Kroz podatke prikupljene sa meteo stanica i AgroLIFE platformu želimo da pružimo osnov poljoprivrednim proizvođačima i donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou da bolje planiraju upotrebu zemljišta radi povećanja prinosa, produktivnosti i očuvanja kvaliteta zemljišta”, rekla je direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.

Menadžer na projektu u Nemačkoj razvojnoj saradnji Amira Omanović istakao je da proces i trend digitalizacije pružaju velike mogućnosti za modernizaciju opštinskih usluga i procedura, pa tako i u procesu upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Korisnicima, u ovom slučaju poljoprivrednicima, kako je neveo, otvaraju se nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa u saradnji sa opštinama.

“Očekujemo da će iskustva opština u Srbiji i generalno način upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu u Srbiji biti korisni za relevantne aktere u regiji, posebno u BiH i Crnoj Gori”, dodao je Omanović.

Projekat digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem je regionalnog karaktera, a po ugledu na softversko rešenje u Srbiji, postupak prikupljanja podataka započet je u pilot lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime