20/04/2024
9.1 C
Novi Pazar

Srđan Milošević: Većina ne misli da je nacionalizam bilo kakav problem

IZVOR:Beta

Predsednik Centra za istorijske studije i dijalog Srđan Milošević ocenio je da se u Srbiji širenje netrpeljivosti i mržnje ne shvata ozbiljno kao krivično delo i da je to posledica razumevanja društva za takve ideje.

“Možemo se, naravno, tešiti da se ekstremnim stavovima i ideologijama prepušta manjina, ali to je varljiv utisak. Problem postoji već onda kada ta manjina nema nikakvu bojazan da će naići na otpor i osudu društva”, rekao je Milošević za portal Autonomija.

Prema njegovoj oceni, osim nekolicine glasova prisutnih u javnosti i ponekog među sugrađanima skoro da niko ne misli da je nacionalizam bilo kakav problem, a tome su doprineli mediji, crkva, intelektualci i škola.

Na konstataciju da, uprkos isticanju neonacističkih i fašističkih oznaka u prisustvu policije, na skupu sledbenika nacističkog kolaboracioniste i predsednika kvislinške Vlade Srbije Milana Nedića u Novom Sadu nije bilo privođenja, Milošević je rekao da nam to govori da diskriminacijske poruke i širenje netrpeljivosti i mržnje niko ne shvata ozbiljno kao krivično delo.

“Ono što je još opasnije, govori o tome da u samim strukturama zaduženim za sprovođenje zakona postoje pojedinci koji ili simpatišu ili imaju veoma snažan osećaj razumevanja za takve ideje. Možda ih tu i tamo smatraju ‘malo preteranim’, ali ni izbliza za nešto protiv čega je potrebna snažna, odlučna i beskompromisna reakcija”, ocenio je Milošević.

Upozorio je da je normalizovanje veličanja kvislinga i fašističkih ideja koje su promovisali posledica decenijskog poturanja “nacionalnih tema” kao politički bitnih, tako da je sada društvo time prožeto i ne postoji nikakva druga paradigma koja to može zameniti.

Na pitanje da li trebamo da se plašimo promovisanja ideje “Srpskog sveta” od strane ekstremnih nacionalista, Milošević je rekao da je “Srpski svet” smokvin list za “srpske zemlje”.

“Ideja svesrpskog ujedinjenja nije poražena, kao, uostalom, nijedna ideja te vrste u bilo kom konfliktnom području na svetu. Takve ideje doprinose održavanju tog stanja konflikta i tako ukrug. Taj krug se može preseći jedino odlukama da se istorijski kao prioritet postave drugi ciljevi”, rekao je Milošević.

Ocenio je da je suštinski važno da se ni jedno pitanje, a naročito ne nacionalna pitanja, uključujući i pitanje nacionalnih manjina, ne rešava na bazi odnosa snaga.

“Nezrelost regionalnih elita u tom smislu može nas sve veoma skupo koštati. Srbija je u naročito teškoj poziciji jer je upadljivo disonantan ton u regionu”, rekao je Milošević.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime