26/04/2024
3.1 C
Novi Pazar

Kako uticati na djecu da se zdravije hrane i nekoliko prijedloga za zdrave obroke

Sigurna sam da vam je svima poznato da su djeca pravi mali izbirljivci kada su obroci koji im se serviraju u pitanju. Bilo da su djeca  predškolskog uzrasta ili čak starijeg, poznato je da majke nekada imaju problem s idejama za obroke koje djeca žele da pojedu. Fascinantno je da djeca imaju otpor prema baš onim namirnicama koje bi trebalo najviše da jedu. Vjerovatno ne postoji roditelj koji tera dijete da jede slatkiše, viršle, hamburgere ili neku drugu brzu hranu. S druge strane, brokoli, boranija, salata izazivaju otpor i negodovanje. Namirnice i jela zelene boje naročito su problematične. Dovoljno je što svakodnevno treba da razmišljate šta da spremite za ručak, doručak i večeru, a kad na to dodate i uslov da to i djeca prihvate, situacija se dodatno komplikuje. Želim da vam poklonim nekoliko  savjeta i preporuka kako da utičete na navike u ishrani vaše djece kao i konkretne prijedloge za obroke. 

PRESKOČITE  NAJAVU PROMJENA U ISHRANI!

Ako svojoj deci kažete da krećete sa zdravom ishranom, a zatim se riješite da spremate  nešto zdravo ne smete dozvoliti da misle da je sve postalo drugačije. Izbjegavajte riječi od danas spremam zdravu hranu, ili hranu s posebnog režima. Da biste proširili ukusne zalogaje vama i porodici, za početak izaberite neki novi hranljivi obrok koji ćete probati jednom ili dva puta nedjeljno. Ali nemojte to zvati “ultra/mega” zdravim i specijalnim jer to može da ih uplaši u samom startu i moguće je  da odustanu bez i da probaju. Umjesto toga, današnji ručak opišite kao nesvakidašnji pomfrit iz rerne i mini takosi gdje će 50% obroka biti povrće. 

ZAJEDNO IDITE U KUPOVINU A ZATIM SPREMITE NEKI OBROK! 

Napravite zajedno spisak za kupovinu, i isplanirajte obroke koje ćete praviti u sedmici.

Neka i dijete da prijedloge svojih omiljenih obroka, uz njega/nju i vi i onda se  nađete napola puta s idejama, a u međuvremenu pronađite zdravije recepte za jela koje je dijete izabralo. 

Uključite dijete u pripremu obroka, tako što ćete mu pričati šta radite i dati mu neki jednostavan zadatak da obavi u skladu s uzrastom (na primjer da donese nešto iz frižidera ili da nešto promiješa). Djeca se dobrim navikama o jelu najbolje uče primjerom. Pokažite  komentarima koliko je vama nešto ukusno i da uživate u obroku. Dijete će vas oponašati i lakše će prihvatiti nešto novo. 

NEMOJTE IH TJERATI DA JEDU! 

Ovo je i najvažniji savjet što se tiče obroka za djecu. Znamo da vam je nekad dosta svega kad pomislite koliko ste truda, vremena i novca uložili u pripremu obroka koji naposljetku djeca odbijaju. I tu nije kraj jer treba im spremiti nešto drugo. Međutim, osnovno je da ih ne tjerate i ne prisiljavate jer to stvara još veći otpor prema određenoj vrsti hrane, koji čini da najčešće i kad odrastu neće voljeti tu hranu. Za početak ako znate da vaša djeca vode pizze, palačinke ili hamburgere ponudite im neke od navedenih ideja s mog profila. 

Palačinke    https://www.instagram.com/p/CBzu2mVHR6I/ 

Pizza za 3 minuta   https://www.instagram.com/p/CJ5dKRyHuZ6/ 

Mini burgeri   https://www.instagram.com/p/B9qxKaPHrdV/ 

NAJSLAĐE SE JEDE U DRUŠTVU!

Djeca vole da jedu u društvu svojih vršnjaka. Od  malenih nogu se stiče ta navika, a poznato je da se u vrtiću djeca hrane po savjetima nutricionista I da je ishrana izbalansirana, pa tako lakše prihvataju neka jela jer ih jedu u društvu za razliku kada ih ponudite kući. Vrtić je sjajno mjesto za sticanje zdravih navika u ishrani. Mnoga djeca prihvataju neke namirnice kao što su na primjer povrće, voće ili meso, samo zato što vide da njihovi vršnjaci to jedu. Također, u vrtićima, nema alternative.  Ne može da se desi da dijete „pokvari“ ručak zato što je uzelo čokoladu ili neke grickalice. Ako vaše dijete dobro jede u vrtiću, a kod kuće odbija neku vrstu hrane, mogli biste da upotrebite mali trik. Kažite mu da je to jelo koje ste mu servirali baš po receptu koji vam je lično dala kuvarica iz vrtića, i postoji veća vjerovatnoća da će dijete biti više motivirano da jede.  

Ako ste sami kući sa svojom djecom, u tom slučaju gledajte da kad dođu njihovi drugari spremite obroke koje oni vole ali na zdraviji način. Obično djeca vole poznate slatkiše  ili restoransku hranu pa im vi u kućnoj atmosferi napravite zdraviju verziju. 

ZDRAVI SNIKERS   https://www.instagram.com/p/Bwbg3yLFi-g/ 

ENERGETSKE ŠTANGLICE   https://www.instagram.com/p/BzXe3fOi7kX/ 

PILEĆI NUGETSI  https://www.instagram.com/p/CEbLEkJn_eG/ 

ZA DOBRE REZULTATE POTREBNO JE VREME I STRPLJENJE! 

Ako vrlo dobro znate da neku hranu, na primjer neku vrstu povrća, vaše dijete kategorički odbija, nemojte je forsirati I tjerati ga na silu . Imajte strpljenja. Prisjetite se sami da vjerovatno postoji nešto što vam je kao djetetu bilo nezamislivo da jedete, a danas vam je to isto normalno, možda čak i omiljeno. U svakom slučaju možete isprobati opciju da ono što dijete manje voli kombinujete s onim što više voli i  tako zamaskirate da oni to čak I ne primjete. Nedavno je na TikToku osvanula viralna ideja s tortiljama  #tortillatrend – gdje svaku tortilju presečete po sredini, ali samo na pola puta, i stavite sve prelive na sve četiri strane. Ovo je odlična ideja da krenete s nekim brzim idejama i konkretnim sastojcima: sir, pileća prsa, čeri paradajz i avocado, što djeca baš i ne vole a može im djelovati zanimljivo i ukusno kada probaju. Ovo možete pripremiti za klince na milion načina, gdje bi uvijek jedna od namirnica bila neka koju dijete baš ne prihvata rado I na taj način je zamaskirate da je uopšte ima. 

LEPO DEKORIRATE TANJIR SA HRANOM!

Poznato je da svako jelo ocjenjujemo očima, i da taj vizuelni doživljaj ima veliki uticaj, kako kod nas odraslih, a posebno kod djece. Budite maštoviti, pronađite primjere na internetu kojih ima zaista puno i servirajte hranu tako da deci bude dopadljiva i zabavna. Poređajte je da podsjeća na neku figure, ili bar u bojama koje dijete voli, a ako vam baš ne ide od ruke onda koristite neko posuđe zanimljivog oblika ili kalupe s kojim ćete postići željeni efekt.

Nadam se da će vam se dopasti prijedlozi obroka koje možete spremiti za vaše klince kao i da će vam navedeni savjeti i preporuke pomoći  I olakšati   kako da utičete na navike u ishrani vaše djece. 

_____________________________________________________________________________

Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime