28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Zakon o obnovljivim izvorima energije: Ministarstvo odgovorilo na predloge Ne davimo Beograd

IZVOR:Beta

Ministarstvo rudarstva i energetike većim delom je pozitivno odgovorilo na komentare Inicijative “Ne davimo Beograd” i većina njihovih sugestija će, po dopisu Ministarstva, postati deo predloga Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Ne davimo Beograd u saopštenju navodi da su se njihovi predlozi ticali podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i definicije uloge ekološke inspekcije.

“Ministarstvo je povodom navedenih primedbi i sugestija istaklo da je usvojena većina onih koje se odnose da predmet budućih podsticajnih mera ne budu ‘zrele’ tehnologije poput hidroelektrana i otpada, već tehologije koje su još u razvoju, a čije je korišćenje sve jeftinije, kao što su solarna energija i vetroelektrane”, navodi se u saopštenju. 

“Ne davimo Beograd” navodi da će budući zakon ostaviti mogućnost podsticanja gradnje hidroelektrana “zbog koristi elektroenergetskom sistemu koju ovi projekti donose”.

Deo koji se odnosi na aukcije će u predlogu Nacrta zakona sadržati deo koji kvalifikacije uslovljava ispunjavanjem ekoloških uslova, a takodje je prihvaćen i predlog da se uredi kategorija “kupaca proizvodjača”.

Ministarstvo je odbacilo sugestiju koja se odnosi na poboljšanje javne rasprave i uključivanja šire javnosti u te procese, kao i proširivanje rokova koji se odnose na srodna zakonska rešenja.

“Pored toga, ministarstvo je odbacilo mogućnost revidiranja i odbacivanja štetnih ugovora koji su do sada sklopljeni kao što je izgradnja spalionice za tretman otpada u Vinči iako oni nisu u skladu sa predlozima u ovom Nacrtu zakona”, zaključuju u “Ne davimo Beograd”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime