27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Osnivanje Zdravstvenog centra u Novom Pazaru – korak napred ili korak nazad?

Prema informacijama od radija Sto plus, Vlada Srbije osnovala je na posljednjoj sjednici Zdravstveni centar Novi Pazar koji će obavljati delatnosti koje su do sada vršili Opšta bolnica i Dom zdravlja u ovom gradu.

Tom odlukom Dom zdravlja više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave Novog Pazara, već će fuzijom sa Opštom bolnicom, nova ustanova biti pod ingerencijom Vlade Srbije koja će birati organe upravljanja.

Zdravstveni centar imaće direktora, Upravni i Nadzorni odbor, a do njihovog imenovanja osnivač će u roku od 30 dana imenovati članove privremenih odbora koji će doneti Statut i ostale akte novoosnovane ustanove.

Do izbora direktora Zdravstvenim centrom rukovodiće vršilac dužnosti kojeg će, također, postaviti Vlada Srbije.

Podsjećamo da je prije gotovo devet godina, Dom zdravlja u Novom Pazaru počeo samostalan rad odvojivši se od Opšte bolnice Novi Pazar. Lokalna samouprava Novog Pazara preuzela je tada osnivačka prava nad Domom zdravlja i završila postupak akreditovanja te ustanove.

Prema riječima tadašnjeg V.D. direktora Opšte bolnice, dr. Avda Ćeranića, ovaj postupak odvajanja je uspješan korak naprijed, jer će na taj način oni koji vode ove institucije moći da lakše, brže i efikasnije sprovode zdravstvenu zaštitu.

Još je tada bilo poziva za podršku ovim ustanovama u cilju stvaranja uslova za izgradnju Kliničkog centra u Novom Pazaru.
Iako je i pred posljednje izbore, bilo obećanja za izgradnju Kliničkog centra u Novom Pazaru, danas međutim, izgradnja Kliničkog centra ne postoji ni u planovima.

“Dom zdravlja samostalan” – RTVNP

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime