24/04/2024
5.8 C
Novi Pazar

NVO traži da se utvrdi ko stoji iza antimigrantskih postera u Beogradu

Iz te organizacije su naveli da se na posterima oblepljenim na izlozima pojedinih lokala na Zelenom vencu i u vozilima gradskog prevoza, nalaze "neprimerene fotografije sa porukama koje šire paniku i osećaj agresije prema izbeglicama i migrantima".

IZVOR:Beta

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja zatražila je danas od nadležnih da utvrde ko stoji iza “postera sa diskriminatornim i ksenofobičnim sadržajima i porukama uperenim protiv izbeglica i migranata” koji su prethodnih dana oblepljeni na više javnih mesta u Beogradu. 

Iz te organizacije su naveli da se na posterima oblepljenim na izlozima pojedinih lokala na Zelenom vencu i u vozilima gradskog prevoza, nalaze “neprimerene fotografije sa porukama koje šire paniku i osećaj agresije prema izbeglicama i migrantima”.

“Neki od postera sadrže i izuzetno uznemirujući sadržaj, poput fotografije teroriste koji u rukama drži odsečenu ljudsku glavu ili scene masovnog fizičkog obračuna na nepoznatoj lokaciji. Fotografije prate i uznemirujuće grafičke ilustracije – siluete terorista koji nose oružje, zatim isečci iz različitih medijskih objava o krivičnim delima koje su navodno počinile izbeglice i migranti”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je u poslednjih godinu dana u Srbiji “primetan nagli porast ksenofobičnog sentimenta čiji su glavni zagovarači i podstrekači ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe, pokreti i organizacije”.

“Posledica ksenofobije nije samo porast zločina iz mržnje prema pripadnicima jedne društvene grupe, nego i urušavanje kompletnog sistema vrednosti zasnovanog na poštovanju ljudskih prava. U atmosferi ksenofobije žrtva nikada nije samo pojedinac ili društvena grupa koja je neosnovano označena kao ‘pretnja’ za stanovništvo, nego upravo to stanovništvo koje usled manipulacije postaje sučesnik u širenju rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”, piše u saopštenju.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime