26/04/2024
15.1 C
Novi Pazar

BNV: Promocija edicije “Interpretacija iz bošnjačke književnosti”

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je promociju edicije „Interpretacije iz bošnjačke književnosti” autora dr. Nehrudina Rebihića i dr. Seada Šemsovića u okviru programa obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, navedeno je u sapštenju Vijeća.

Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća i moderator programa istakao je da je Dan školstva na bosanskom jeziku izuzetno značajan blagdan za Bošnjake u Sandžaku i da su na taj dan Bošnjaci na ovim prostorima počeli u punijem smislu da ostvaruju svoje pravo na obrazovanje.

Na programu su govorili i prof. dr. Nadija Rebronja, prof. dr. Sead Šemsović i autor priručnika za pisanu bošnjačku poeziju dr. Nehrudin Rebihić.

„Edicija „Interpretacije iz bošnjačke književnosti se sastoji od ukupno šest knjiga, od kojih su dvije večeras predstavljene. Preostali naslovi, koji će tek biti objavljeni, se bave usmenom prozom Bošnjaka, bošnjačkom prozom 20. i 21. stoljeća te starijom bošnjačkom književnošću.  

Ova edicija je kapitalni projekat za bošnjačku književnost i za Bošnjake u cijelom regionu.“ rekao je dr. Šemsović.

Dr. Nadija Rebronja je naglasila da su predstavljeni priručnici ključni za svako dalje izučavanje bošnjačke književnosti i na fakultetima i u srednjim školama.

U svom obraćanju autor priručnika za pisanu bošnjačku poeziju dr. Nehrudin Rebihić je tom prilikom rekao da je ovo prvi put da na jednom mjestu imamo sintetizirane tekstove iz bošnjačke književnosti.

Interpretacije iz bošnjačke književnosti su zajednički projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime