26/04/2024
3.6 C
Novi Pazar

Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za inovacije

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, a pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra.

IZVOR:Beta

Fond za inovacionu delatnost Srbije raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija, a za tu namenu obezbedjeno je šest miliona evra.

Javni poziv je otvoren do 29. aprila, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora mogu biti podnete putem portala Fonda, navedeno je u saopštenju.

Iznos od šest miliona evra za programe ranog razvoja i saradnje nauke i privrede, obezbedjena su iz budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2021. godinu.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, a pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra.

Za sredstva iz tog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom vlasništvu rezidenata Srbije i ne starija od pet godina, kao i neformalni timovi.

Fond pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

U slučaju da bude odobren projekat koji predloži tim, taj tim će biti u obavezi da registruju preduzeće.

Кroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu konzorcijuma koji je sačinjen od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj.

Finansiranje koje Fond obezbedjuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća.

Projekti mogu trajati do 24 meseca.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime