20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Pokrenut program obuke i zapošljavanja vozača kamiona u Srbiji

Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić naveo je da u Srbiji postoji veoma izražen problem nedostatka profesionalnih vozača.

IZVOR:Beta

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) Srbija, pokrenuo je u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – centrom za motornavozila i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona, saopšteno je danas iz Nemačke razvojne agencije (GIZ).

Cilj programa je podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva, jer kako se navodi u saopštenju, Srbiji nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila.

Portparolka programa “Migracije za razvoj” Marija Branković rekla je da će kandidati koji završe obuku imati mogućnost i da se odmah zaposle u uspešnim domaćim transportnim kompanijama.

“Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC) i tada traje i do godinu dana”, istakla je Branković.

Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić naveo je da u Srbiji postoji veoma izražen problem nedostatka profesionalnih vozača.

“Odlučili smo se da, u saradnji sa GIZ-om, realizujemo ovaj program jer je za nas imperativ da se za volanima naših vozila nalaze profesionalci, a i da time ublažimo posledice odlaska vozača teretnih vozila na rad u inostranstvo ili u penziju”, kazao je Aleksić.

Kandidati za učešće u programu obuka i zapošljavanja za profesionalne vozače kamiona moraju da imaju najmanje 21 godinu, položen vozački ispit (najmanje B kategorije), završenu srednju školu, uverenje o (ne)kažnjavanju koje izdaje MUP Srbije, a uslov je i da su nezaposleni, poručeno je iz GIZ-a.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime