25/04/2024
8.8 C
Novi Pazar

Predstavljena publikacija o dezinformacijama o migrantima

Natalija Jakovljević koja je radila na predlozima dopune Kodeksa novinara Srbije, ocenila je da novinari koji takve dezinformacije šire treba da odgovaraju za svoje postupke.

IZVOR:Beta

Publikcija “Izveštavanje o migrantima – Izmedju manipulacije i etike” Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), izdata u okviru projekta “Digitalno poverenje – Novinari protiv dezinformacija o migrantima” predstavljena je danas.

Publikacija sadrži 25 tekstova, analizu i smernice za novinare, urednike, regulatorna tela i državne institucije o informisanju o migrantskim pitanjima.

Profesorka odseka novosadskog Filozofskog fakulteta za medijske studije Smiljana Milinkov je ocenila da su tekstovi novinara koji su učestvovali u projektu doprineli otkrivanju dezinformacija i jačanju opštem medijskog pluralizma.

Konstatovana je primena nekoliko “strategija”: objavljivanje starih vesti od pre nekoliko godina, strategija zastrašivanja i širenja straha koja je bila i u vreme vanrednog stanja, neutemeljenih tvrdnji da su migranti kriminalci, vesti o navodnom silovanju žena, rekla je Milinkov.

Natalija Jakovljević koja je radila na predlozima dopune Kodeksa novinara Srbije, ocenila je da novinari koji takve dezinformacije šire treba da odgovaraju za svoje postupke.

Novinar Petar Alimpijević istakao je problem manipulativnog izveštavanja o migrantima u Šidu gde nema lokalnih medija koji na ispravan način izveštavaju.

Koordinatorka projekta Sandra Maksimović predstavila je danas tim od pet lokalnih poverenika koji će nastaviti rad na praćenju dezinformacija o migrantima u Srbiji i reagovati na neprofesionalno izveštavanje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime