26/04/2024
3.1 C
Novi Pazar

Usvojena Odluka o formiranju komunalne milicije u Novom Pazaru, uskoro konkurs

Odluka o formiranju komunalne milicije danas je usvojena jednoglasnim glasovima odbornika većine i opozicije Skupštine Novog Pazara.

Na Skupštini su iznijete informacije vezane o načinu rada komunalne milicije te da će imati načelnika i 15 milicajaca, kao i da će lokalna samouprava uskoro raspisati konkurs za izbor kandidata koji će biti upućeni na obuku, ukupno 400 sati teorijske i praktične nastave.
Osim održavanja komunalnog reda, posao komunalne milicije biće i spriječavanje bespravnog zauzeća javnih površina, nepropisnog parkiranja, suzbijanje nelegalnog obavljanja djelatnosti, nadziranje javnog prijevoza kao i zaštita životne sredine i kulturnog dobra.

Za uspostavljanje navedenih stavki, ovlašćenja komunalne milicije su da one koji krše zakon ili propise upozore, zaustave, legitimišu i pretresu, ali i da obavljaju audio i video zapis događaja, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice.

Komunalna milicija će djelovati kao posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave i kako je rečeno na Skupštini danas, otvoreno je polje za sugeriranje u njenom radu na Skupštini.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime