18/04/2024
3.3 C
Novi Pazar

Đurić Bosnić: Cilj Dare iz Jasenovca je izazivanje nacionalne mržnje

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić rekla je danas da je film “Dara iz Jasenovca” imao za cilj da izazove izlive nacionalne mržnje u regionu i da je u tome uspeo.

Ona je za portal Al Džazira rekla da taj film, koji je “umetnički loš”, predstavlja ideološko-političku propagandu režima koji se “vraća oprobanim tehnikama iz ’90-tih”.

“Tragedija u Jasenovcu, baš kao i svaka takva civilizacijska tamna mrlja, od Aušvica do Srebrenice, Suve Reke i Prijedora, zaslužuje makar čestitu umetničku obradu”, zaključila je ona.

Đurić Bosnić ocenila je da je izjava ministra prosvete Branka Ružića da bi ovaj film trebalo prikazivati u srednjim školama u okviru nastave “zapravo skandalozna”.

“To nas vraća u model ideoloških uzurpacija koji su realizovali režimski demijurzi ’90-tih, prema nacističkom modelu ‘od malih nogu’ učenja o večnim, gotovo arhetipskim neprijateljima koji su uvek potencijalna pretnja novim stradanjima i novim istrebljenjima”, kazala je ona.

Po njoj, film “Dara iza Jasenovca” je “manipulativan, zagnjuren u opori ideološko-funkcionalizovani naturalizam”.

Đurić Bosnić je komentarisala i događanja povodom smrti Đorđa Balaševića, navodeći da nije bilo u pitanju samo opraštanje od voljenog kantautora već i “snažna poruka otpora nacionalističkim politikama i nacionalističkim manipulacijama”.

“To je ujedno i nagoveštaj mogućnosti jedne nove, nadnacionalne, humane paradigme koja se opire da bude zarobljena u istoriji beskrajnih konflikata i koja bi mogla da počiva na sličnostima, a ne na razlikama”, rekla je Đurić Bosnić, koja je bivša predsednica Programskog saveta RTV Vojvodine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime