22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Organizacija YIHR: Srbija i Crna Gora dužne da istraže zločin u Štrpcima

Ta organizacija navodi i da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane pošto ne uživaju status civilnih žrtava rata, a da u Crnoj Gori sem Nebojše Ranisavljevića niko drugi nije procesuiran.

IZVOR:Beta

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zahtevala da se do kraja utvrdi puna odgovornost ne samo izvršilaca već i nalogodavaca.

YIHR navodi da su na današnji datum pre 28 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Ta organizacija navodi i da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane pošto ne uživaju status civilnih žrtava rata, a da u Crnoj Gori sem Nebojše Ranisavljevića niko drugi nije procesuiran. 

“Podsećamo da je Velija Murić, advokat porodica (žrtava), podneo 20. maja 2002. godine krivične prijave protiv 14 visokih bivših funkcionera i prosledio ih saveznom državnom tužiocu, Javnom tužilaštvu Srbije, višem tužiocu u Bijelom Polju i državnom tužiocu Crne Gore. Većina ovih funkcionera Srbije i Crne Gore je u međuvremenu preminula, ali su pravosudni organi Srbije i Crne Gore i dalje dužni da istraže i do kraja rasvetle slučaj otmice u Štrpcima”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, a za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zatvora.

Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za “Štrpce” su trenutno u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime