30/05/2024
14 C
Novi Pazar

Produžen rok važenja parking karata za osobe sa invaliditetom u Srbiji

IZVOR:Beta

Vlada Srbije saopštila je danas da je dala preporuku lokalnim samoupravama da produže rok važenja parking karata za osobe sa invaliditetom i rezervisanje parking mesta do 31. decembra ove godine.

Vlada je takođe pokrenula inicijativu da se kreira elektronska usluga na portalu eUprava koja će omogućiti lakše podnošenje zahteva elektronskim putem, a ovlašćenim licima iz lokalnih samouprava pruži jednostavan uvid u dokumentaciju.

Predsednica Vlade Ana Brnabić pozvala je sve gradonačelnike i predsednike opština da preuzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi maksimalno olakšali osobama sa invaliditetom pristup svim javnim uslugama.

“Ovo je posebno važno u trenutnim okolnostima, kada je potrebno uložiti dodatne napore da bi se izbeglo izlaganje epidemiološkim rizicima ove kategorije naših sugrađana”, napomenula je premijerka.

Iz Vlade je saopšteno i da su svi državni organi dobili preporuke za prilagođavanje svojih internet prezentacija osobama sa invaliditetom.

Trenutno je u finalnoj fazi pripreme i nacionalna studija za unapređenje digitalne pristupačnosti u čijoj izradi su učestvovale organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom, resorne državne institucije i univerziteti.

U saopštenju se navodi da studija daje opšte smernice i preporuke u oblastima koje je Međunarodna telekomunikacijska unija definisala kao značajne za IKT pristupačnost, a na osnovu njih Vlada planira pokretanje par inicijativa u toku ove godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime