19/04/2024
2.7 C
Novi Pazar

Na Kalemegdanu otvorena izložba fotografija flore i faune Srbije

IZVOR:Beta

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović i šef Delegacije EU Sem Fabrici otvorili su danas na Кalemegdanskoj tvrdjavi izložbu fotografija “Natura 2000 u kadru”, koje prikazuju lepote flore i faune u Srbiji.

Izložbu čine 34 fotografije, odnosno tri pobedničke i one plasirane u polufinale foto konkursa “Natura u kadru”, organizovanog u sklopu projekta “EU za Naturu 2000 u Srbiji” i u saradnji sa Energetskim portalom, saopštilo je ministarstvo.

Izložba je deo projekta EU koji se bavi identifikacijom vrsta i staništa koja će biti deo mreže “Natura 2000”.

Ministarka je čestitala svim autorima fotografija, navodeći da su svi pobedili, jer su gradjanima približili prelepe pejzaže i podsetili na bogatstva Srbije kada je reč o životinjskom i biljnom svetu.

“Izuzetno mi je drago što su stavili akcenat i na zaštićena područja, o kojima će i Ministarstvo zaštite životne sredine u narednom periodu posebno brinuti i trudićemo se zajedno da ih očuvamo”, kazala je Vujović.

Navela je da ova izložba podiže i svest o značaju životne sredine i pozvala gradjane da pogledaju postavku koja će biti otvorena do kraja aprila.

“Intenzivno radimo na projektu mreža ‘Natura 2000’, i zahvaljujući tome identifikujemo vrste i staništa”, kazala je ona i istakla da taj projekat ne bi uspeo da nije podrške EU.

Iz minisatrstva su podsetili da je mreža “Natura 2000” ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u EU, ekološka mreža zaštićenih područja koja je uspostavljena da obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa, tako da evropski sistemi prirode ostanu zdravi i otporni.

Кroz projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji”, EU podržava Ministarstvo zaštite životne sredine u uspostavljanju mreže “Natura 2000” u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je srpskim fotografima koji su digitalno zabeležili važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže Srbije.

“Takodje, danas je povod za obeležavanje Svetskog dana divljine. Кada se setimo koliko je divljina divna, od malih beskičmenjaka do velikih sisara, oni su presudni za pravilno funkcionisanje i održavanje ekosistema, a time i nas same”, kazao je on.

Fabrici je rekao da Srbija ima svoju ulogu u zaštiti važnih vrednosti biodiverziteta i pejzaža.

“Da bi osigurao njihov opstanak, odgovornost je svih gradjana, i EU je sa Srbijom u tome”, rekao je on.

Teritoriju Srbije karakteriše fantastična raznolikost vrsta i ekosistema, iako raznolikost vrsta još uvek nije u potpunosti istražena i dokumentovana.

U Srbiji živi oko 43 odsto svih vrsta koje naseljavaju Evropu.

Glavne teme na koje su učesnici konkursa, fotografi amateri i profesionalci odgovarali bile su zaštićena područja i pejzaži, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji, održive aktivnosti čoveka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime