19/04/2024
3.5 C
Novi Pazar

Vujović: Toplana u Mionici prva u Srbiji prešla na biomasu

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je raspisalo javne konkurse kako bi i druge lokalne samouprave imale mogućnost da se prijave, zamene svoje kotlove i tako smanje aerozagađenje.

IZVOR:Beta

Mionica je prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu kao energent, što je doprinelo da građani imaju čistiji vazduh, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon obilaska ovog objekta.

Vujović je pozvala kompanije i gradjane da se priključe na ovu kotlarnicu, jer je prelazak sa grejanja na ugalj i mazut, na obnovljiv izvor, uticao na smanjenje PM čestica u vazduhu i do 10 puta.

Istakla je da je toplana u Mionici napravljena po najmodernijim standardima.

“Na toplanu je priključeno 18 javnih objekata, a i ostali koji se greju na mazut ili ugalj sada mogu da predju na ekološki prihvatljiv način grejanja, čime ujedno podižu i kvalitet života građana. Pozivam i individualna domaćinstva da se priključe na novu kotlarnicu”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je raspisalo javne konkurse kako bi i druge lokalne samouprave imale mogućnost da se prijave, zamene svoje kotlove i tako smanje aerozagađenje.

Resorno ministarstvo će, kako je najavila, podržati takve projekte, a njihova realizacija je moguća i kroz Кancelariju za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

Dodala je da u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji već ima kotlarnica koje rade uz pomoć ekološki prihvatljivih energenata, da je negde zamena u toku.

Vujović je sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala i o drugim projektima koji su u planu, a čija je realizacija važna za podizanje standarda životne sredine.

“Ministarstvo na čijem sam čelu intenzivno radi na projektovanju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim otpadom ‘Кolubara – Кalenić’, a Mionica će biti jedna od 11 opština obuhvaćenih tim projektom. Opština se prijavila i na javni poziv ministarstva za uklanjanje divljih deponija koje su popisali, a videćemo koji je način za njihovo uklanjanje”, rekla je Vujović.

Ona je dodala da će se raditi i dva prečistača za otpadne vode sa kineskim partnerima u Mionici i Banji Vrujci.

Projekti su već pripremljeni i biće realizovani uz pomoć Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime