28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Erdogan i Putin simbolično otvorili gradilište trećeg nuklearnog reaktora u Turskoj

Predsednik Republike Turske, Redžep Tajjip Erdogan rekao je da će ta elektrana koja će imati četiri reaktora, uvesti Tursku u "ligu zemalja s nuklearnom energijom" i nazvao je "simbolom tursko-ruske saradnje".

IZVOR:Beta

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, su putem video veze označili početak izgradnje trećeg nuklearnog reaktora u elektrani Akuj, na jugu Turske, uz obećanje da će nastaviti blisku saradnju.

Predsednik Republike Turske, Redžep Tajjip Erdogan rekao je da će ta elektrana koja će imati četiri reaktora, uvesti Tursku u “ligu zemalja s nuklearnom energijom” i nazvao je  “simbolom tursko-ruske saradnje”.

Rusija gradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj na obali Sredozemnog mora u provinciji Mersin o čemu su dve države potpisale sporazum 2010. godine i izgradnju počele 2018. godine.

Turska je sada u velikoj meri zavisna od uvoza električne energije, a njen ninistar energetike Fatih Donmez rekao da će nuklearna elektrana podmiriti 10 odsto domaćih potreba.

Predsednik Turske je dodao da će prvi reaktor početi da radi 2023. godine, na stogodišnjicu Republike Turske te da je saradnja Ankare i Moskve ključna i za regionalnu stabilnost i naveo Libiju, Nagorno-Karabah i Siriju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime