14/04/2024
26.2 C
Novi Pazar

Naučnici pronašli 47 miliona godina star fosil muve

"Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona"

IZVOR:Beta

Medjunarodni tim naučnika sa Bečkog univerziteta pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muve, stare 47 miliona godina, u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska.

U stomaku muve iz roda Hirmoneura pronadjen je polen različitih biljaka čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača.

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Current Biology”, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se delimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja.

“Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona”, objašnjava Fridgeir Grimson sa Odeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta.

On je rekao da su u starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve verovatno bile značajniji oprašivači od pčela.

U stomaku muve pronadjen je uglavnom polen vodene vrbe, koja raste u močvarnom i priobalnom području jezera, i puzavice devojačkog groždja koja se nalazi na drveću.

Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime