26/04/2024
8.1 C
Novi Pazar

VKBI ni na koji način ne učestvuje u formiranju novih akademskih ustanova

IZVOR:TAKT

Usljed mnogobrojnih poziva predstavnika bh medija a koje se odnose na inicijative o uspostavi novih akademija nauka u Bosni i Hercegovini Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca ima obavezu, kao najbrojnija organizacija iz reda akademske zajednice bošnjačke provenijencije, javnost upoznati da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca ne učestvuje, ni na koji način, u aktivnostima formiranja novih akademija nauka, kao što nije učestvovalo ni u ranijim periodima.

Članovi Vijeća u individualnom kapacitetu svakako imaju pravo realizirati svoje akademske potencijale, što predstavlja isključivo njihove individualne stavove, te u tom kapacitetu preuzeti i ličnu odgovornost koja iz toga proizilazi.

VKBI smatra nedopustivim osporavanje upisa u registar ustanova Bosne i Hercegovine državne ANUBIH, posebno što je status ove najviše državne naučne ustanove utemeljen na pravosnažnim sudskim odlukama. Ministar pravde BIH mora snositi odgovornost za ne provođenje sudske odluke u ovom slučaju.

VKBI stoji na stanovištu da se ANUBIH nalazi pred velikim izazovima, posebno u kontekstu kadrovskog jačanja u oblasti društvenih nauka jer postojeći kadrovski kapacitet ANUBIH nije dovoljan da bi najznačajnija državna Akademija odgovorila potrebama današnjeg bosanskohercegovačkog društva.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime