18/06/2024
16.5 C
Novi Pazar

Poziv privrednicima Srbije da konkurišu za sredstva Ministarstva privrede

IZVOR:Beta

Ministarka privrede Srbije Andjelka Atanasković pozvala je danas privrednike da konkurišu za sredstva iz nekog od programa Ministarstva.

Delegacija Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, na čelu sa ministarkom, posetila je danas kompanije “Milotex” u Šimanovcima i “Metalfer Steel Mill” u Sremskoj Mitrovici.

Кompanije iz Srema, kako je navedeno u saopštenju, uspele su da održe poslovanje uprkos pandemiji korona virusa, zaposle nove radnike i investiraju u proširenje proizvodnih kapaciteta, a ovoj godini planiraju dodatna zapošljavanja i investicije.

“Danas smo u poseti fabrici ‘Milotex’ koja proizvodi obuću za renomirane svetske proizvodjače, kao i vojsku i alpiniste, a koja je dobila podsticaje od Ministarstva privrede. Njihovo poslovanje je dobro, zapošljavaju oko 180 radnika, a planiraju da prošire taj broj na 250”, rekla je ministarka i dodala da joj je želja da obidje firme širom Srbije koji su koristile podsticajna sredstva države.

Delegacija je posetila i “Metalfer Steel Mill”, jedinu kompaniju u Srbiji koja pravi rebrasti betonski čelik u šipkama i koturu i toplo valjanu žicu.

“Posebno me raduje što su nosioci znaka Čuvarkuće, jer je jedan od ciljeva resora kojim rukovodim podrška domaćim kompanijama. Ministarstvo privrede je otvoreno za sve privrednike, tu smo da ih podržimo i pomognemo u okviru svojih mogućnosti”, podvukla je Atanasković.

Direktor Regionalne privredne komore Sremskog okruga Predrag Mujkić istakao je da je u Pećince u poslednje dve godine stiglo 26 novih investicija.

“Iako pećinačka opština beleži deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ‘Milotex’ je kompanija koja radi upravo suprotno, u prošloj godini zabeležila je više od milion evra spoljnotrgovinske razmene i ostvarila suficit”, naveo je Mujkić.

Direktor fabrike Miloš Bjelanović rekao je da planiraju zapošljavanje i da je bez obzira na pandemiju korona virusa ta firma uspela da održi proizvodnju.

U planu je otvaranje nove linije za montažu obuće i proširivanje proizvodnih kapaciteta.

Zona u Šimanovcima je sinonim za grinfild investicije u Sremu, što prema rečima predsednika opštine Pećinci, Siniše Djokića, govori i podatak da na evidenciji nezaposlenih ima svega 680 gradjana te opštine.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Dragana Milovanović istakla je da ta opština u poslednjih deset godina doživela procvat i podsetila da je u 2019. godini otvoreno 53 nova preduzeća, a da je plan da se rad tih fabrika uskladi sa dualnim obrazovanjem.

Vlasnik kompanije ‘Metalfer Steel Mill’ Branko Zečević naveo je da proizvode 500.000 tona gotovih proizvoda godišnje.

“S obzirom da se naša proizvodnja zasniva na otpadnom čeliku kao sirovini, mi smo ujedno jedan od najvećih reciklera u Srbiji”, rekao je Zečević i dodaoa da trenutno zapošljavaju 580 radnika i planiraju nove investicije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime